Žene na Islandu sutra masovno idu u štrajk, s radom će prekinuti i premijerka: 'Ljudi misle da je ovdje raj jednakosti'

U nekim profesijama žene na Islandu još uvijek zarađuju 20 posto manje od muškaraca. Štrajkat će i nebinarne osobe

Icelandic Prime Minister Katrin Jakobsdóttir speaks with journalists at the end of the Nordic Prime Ministers' Annual Meeting in Vestmannaeyjar Island, Iceland, on June 26, 2023. From June 25-26, Iceland hosted the annual summer meeting of the Nordic Prime Ministers in Vestmannaeyjar, with the Canadian Prime Minister as a special guest. Leaders of the Aland Islands, the Faroe Islands and Greenland also attended the meeting. (Photo by Halldor KOLBEINS / AFP)
FOTO: AFP

Očekuje se da će sutra na Islandu deseci tisuća žena i nebinarnih osoba, uključujući i tamošnju premijerku, prekinuti rad i stupiti u prvi takav štrajk u gotovo pola stoljeća, piše The Guardian. Organizatori se nadaju da će tako skrenuti pozornost na jaz između muških i ženskih primanja, kao i na rašireno rodno uvjetovano i seksualno nasilje.

Ovo je prvi cjelodnevni štrajk žena na Islandu od 1975., kada je 90 posto njih odbilo raditi, što je dovelo do značajnih promjena, uključujući i izbor prve žene za predsjednicu države.

No, organizatori sutrašnjeg štrajka, od kojih su neki sudjelovali i u onome 1975., kažu da temeljni zahtjev – da se rad žena cijeni – nije ispunjen ni 48 godina kasnije.

Žene i dalje zarađuju manje

Unatoč tomu što se smatraju globalnim liderom u rodnoj ravnopravnosti, u nekim profesijama Islanđanke još uvijek zarađuju 21 posto manje od muškaraca, a više od 40 posto žena iskusilo je rodno zasnovano ili seksualno nasilje.

Organizatori ističu i da su poslovi koji se tradicionalno povezuju sa ženama, poput čišćenja i pružanja njege, i dalje podcijenjeni i nedovoljno plaćeni.

“O Islandu se priča kao o raju za jednakost, ali razlika od 21 posto u plaćama nije nešto čemu žene diljem svijeta streme. Imajući reputaciju kakvu ima, Island je dužan ispuniti očekivanja”, kazala je jedna od organizatorica štrajka Freyja Steingrímsdóttir.

Neće obavljati ni kućanske poslove

Iako je od 1975. na Islandu bilo štrajkova, ovaj će biti prvi cjelodnevni događaj, a pokrenulo ga je 40 različitih organizacija.

U najavi napominju kako u utorak neće obavljati ni kućanske poslove, a sve kako bi pokazale “važnost svog doprinosa društvu”.

Najavljujući svoje sudjelovanje, premijerka Katrín Jakobsdóttir rekla je da očekuje prestanak rada ureda premijera. “Prvo i najvažnije, ovime pokazujem solidarnost s islandskim ženama”, poručila je.

Masovna okupljanja diljem Islanda

Očekuje se da će se u središtu Reykjavíka sutra okupiti oko 25.000 ljudi, ali okupljanja se organiziraju na još najmanje 10 lokacija diljem Islanda.

Za razliku od štrajka iz 1975. godine, ovaj sutrašnji namijenjen je ženama i nebinarnim osobama. “Radimo to jer se svi borimo protiv istog sustava, svi smo pod utjecajem patrijarhata, pa smo mislili da bismo trebali udružiti našu borbu”, rekla je organizatorica Freyja Steingrímsdóttir.