Županjski policajac razotkriven kao kriminalac. Uzimao mito za lažno pečatiranje putovnice

Lažno je prikazao da je 47-godišnjak iz BiH na vrijeme napustio teritorij Austrije

13.06.2009.,Zupanja - Granicni prijelaz Zupanja - OrasjerPhoto: Goran Ferbezar/Vecernji list
FOTO: Goran Ferbezar/Vecernji list/Pixsell/Arhiva

Vukovarsko-srijemska policija izvijestila je o muljanju s putovnicom koja se odvijala na graničnom prijelazu Županja, u kojem je sudjelovao 35-godišnji policijski službenik Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Istraživanjem su, kažu, obuhvaćena trojica muškaraca zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela “zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenje isprave te davanje i primanje mita”.

Naime, 35-godišnji policijski službenik je prošle godine, u više navrata, za novčanu naknadu, neovlašteno otisnuo granične pečate u putovnicu 47-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine. Tu mu je putnu ispravu donosio 51-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine.

Namještao datume u putovnici

Više detalja prenio je Uskok, koji navodi da je, kako se sumnja, policajac na graničnom prijelazu Županja pristao, na traženje 51-godišnjaka iz BiH, da za novac u putnu ispravu 47-godišnjeg državljanina BiH otisne službene ulazno/izlazne granične pečate s namještenim datumima.

Tako je lažno prikazao da je 47-godišnjak na vrijeme napustio teritorij Austrije te mu omogućio regulaciju boravka unutar schengenskog prostora, odnosno izbjegavanje zabrane daljnjeg boravka u tom prostoru. Prema dogovoru, 47-godišnjak je više puta predavao svoju putovnicu 51-godišnjaku. Putem Western Uniona uplaćivao mu je iznose od najmanje 200 eura koji su bili mito policijskom službeniku za pečatiranje.

Nakon toga je 51-godišnjak putnu ispravu i novac donosio policijskom službeniku u Županju. Putovnicu s lažno otisnutim graničnim pečatima policijski službenik je predavao 51-godišnjaku, koji ju je zatim vraćao 47-godišnjaku. Ovaj je zatim s putovnicom 8. veljače 2023. pristupio na Stalni granični prijelaz Bajakovo te ju je prilikom granične kontrole predao policijskom službeniku na uvid.

Policijski službenik udaljen iz službe

Osumnjičenici su uhićeni i predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko-baranjske, a kaznena prijava podnesena je USKOK-u.

Policijski službenik je 10. veljače 2024. godine rješenjem načelnika Policijske uprave udaljen iz službe te će protiv njega biti podnesen zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka zbog teže povrede službene dužnosti.