Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Izgleda da ni u Ministarstvu ne znaju kako se pravilno piše riječ koja je mučila učenike jučer na maturi

Iz Ministarstva bi baš loše prošli s ostvarenim bodovima iz gramatike i pravopisa na ovogodišnjoj državnoj maturi

Na jučerašnjem ispitu državne mature iz Hrvatskog jezika na A razini, maturanti su muku mučili s dva gramatička pitanja. Jedno od njih odnosilo se na to piše li se ispravno “eko-savjetnik” ili “ekosavjetnik”. Kako se nakon burne rasprave ispostavilo, točno je pisati “ekosavjetnik”, no ispostavilo se da, na istom primjeru prefiksalne tvorbe, gramatiku i pravopis ne poznaju baš dobro u resornom, Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Portal Srednja.hr, koji minuciozno prati rad Ministarstva i zbivanja u školstvu, javio je jutros da Ministarstvo u svojim službenim priopćenjima pogrešno piše riječ “ekosustav” i da bi, na tragu zadatka s mature, baš loše prošli s ostvarenim bodovima iz gramatike i pravopisa. Na grešku Ministarstva obrazovanja iz prošlogodišnjeg priopćenja, novinarima Srednja.hr ukazao je, pak, maturant Gimnazije Antuna Vrančića iz Šibenika Ivo Šarić.

Ministarstvo nije konzultiralo dostupne pravopise

“Takve greške, ako ćemo se već držati pravopisa, se ne bi smjele događati jednom Ministarstvu obrazovanja. Ministarstvo se u svojoj objavi koristilo upravo spojnicom (eko-sustav) pa se zato pitam jesu li ipak oba načina ispravna (ekosavjetnik i eko-savjetnik)”, rekao je Ivo. Isti portal još je jučer razriješio dilemu oko pisanja riječi koja je maturantima zadala tešku glavobolju; Kontaktirali su Željka Jozića, ravnatelja Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, koji im je brzopotezno objasnio zašto je točno pisati “ekosustav”.

 

Naime, kada se radi o svim prefiksoidima (u ovome slučaju, “eko” je prefiksoid), riječ se uvijek piše sastavljeno pa je zato, primjerice, ispravno pisati ekosustav, ekosavjetnik, ekokrzno, ekovrtić, ekopatrola, itd. Na Srednja.hr zgodno primjećuju kako je Ministarstvo imalo načina saznati kako se ispravno piše riječ “ekosustav”; naime, Institut objavljuje pravopisna pravila na webu, a imaju i platformu Jezični savjetnik gdje je također moguće pronaći kako se što ispravno piše.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu