Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Ako vam se učinilo da muškarci teže podnose gripu, niste ludi. A nisu ni oni. Studija kaže da je to sasvim moguće

Dosad se smatralo da je 'muška gripa' čisto muško pretjerivanje

FOTO: Screenshot

Sudeći prema novoj studiji na ovu temu termin muška gripa postao je toliko sveprisutan da je uključen u Oxford i Cambridge rječnike. Oxfordski rječnik pojam muške gripe definira kao stanje prehlade ili sličnog manjeg oboljenja koje osjećaju muškarci, a koje se odnosi na pretjerivanje u ozbiljnosti problema. Drugi izvor ovo naziva sindromom “grintavog muškarca” (wimpy man syndrome). Često ste možda čuli ili sami pomislili da je na muškarcima da rađaju, ljudska vrsta bi odavno izumrla.

Uobičajeno korištenje termina, muška gripa, može opisivati manjkavost karaktera muškaraca koji kada ih taknu prehlada ili gripa, brzo usvoje bespomoćnu ulogu pacijenta i jako se oslanjaju na pomoć drugih dok se ne oporave. Ali druga je mogućnost da muškarci uistinu virusne respiratorne bolesti doživljavaju drugačije od žena. Za taj stav postoji presedan kod drugih bolesti. Bolovi zbog bolesti koronarnih arterija (kod srčanog udara ili angine pectoris) dobar su primjer. Muškarci naginju tome da imaju klasičnu bol u prsnom košu, a žene vjerojatnije imaju “atipične” simptome kao mučnina i kratkoća daha. Tako je možda ponašanje muškaraca kod simptoma prehlade i gripe u skladu s time kako bolest na njih utječe.

Cjepivo kod žena izaziva jaču lokalnu reakciju i više antitijela

U novoj studiji se tvrdi da cjepivo protiv gripe izaziva jaču lokalnu i sistemsku reakciju i nastanak više antitijela kod žena. Moguće je da testosteron ima određenu ulogu u tome zašto je reakcija kod muškaraca manja, uz manje antitijela. Jača reakcija na cjepivo može umanjiti ozbiljnost gripe pa je moguće da su simptomi muškarčeve gripe jači jer im je rakcija na cjepivo slabija.

Pokazalo se da nazalne stanice inficirane gripom, izložene ženskom hormonu estradiolu, smanjuju imunološku reakciju ako su te stanice ženske ali se isto ne događa kod muških stanica. Tretman antiestrogenskim lijekovima smanjuje ovaj efekt. Kako simptomi gripe velikim dijelom ovise o imunološkoj reakciji tijela, smanjeni imunološki odgovor kod žena može se objasniti i slabijim simptomima bolesti.

Muškarcima za oporavak trebaju 3 dana, ženama dan i pol

Barem jedna studija koja analizira podatke unatrag šest godina pokazuje da su muškarci češće hospitalizirani zbog gripe nego žene. I više ih umre. Muškarcima treba i više vremena za oporavak od gripe i sličnih bolesti, prosječno 3 dana, ženama 1,5 dan. Ako je istina da su muškarci bolesniji kada dobiju gripu, zašto je to tako? Neki sugeriraju da su davni muškarci produžavali odmor kad bi bili bolesni da bi sačuvali snagu i izbjegli napadače. U modernija vremena, prednost duljeg oporavka je jasnija. Kada vam nije dobro, lijepo je da se netko brine o vama. To je, doduše, istina i za žene.

Iste bolesti mogu kod oba spola izgledati posve drugačije. To je tako kod koronarnih bolesti, osteoporoze, lupusa i depresije. Znači, to može biti istina i kod gripe. Potrebno je još istraživanja da bi se razumjelo kako gripa djeluje na muškarce odnosno žene i zašto ih, možda, pogađa različito. A do tada, prevenirajte gripu i ograničite njezino širenje, koliko možete. Cijepite se, dobro perite ruke i izbjegavajte druge kada vidite da su bolesni.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više