Amerikanci testirali 48 različitih čokolada: u čak 16 su otkrivene 'zabrinjavajuće razine' teških metala, pljušte tužbe

Dugotrajno izlaganje teškim metalima može izazvati probleme u živčanom sustavu, potisnuti imunološki sustav i oštetiti bubrege

Preparation of a chocolate mousse by chocolate maker Ralph Leroy in the workshops of Makaya Chocolat on December 23, 2020 in Petionville, Haiti. Although small in the face of South America's giants, Haiti is slowly developing its cocoa industry to ensure better incomes for thousands of modest farmers and to end the stereotype of gastronomic art known as the domain of wealthy countries. (Photo by Valerie Baeriswyl / AFP)
FOTO: AFP

Američki časopis Consumer Reports izvijestio je da je otkrio “zabrinjavajuće” razine olova i kadmija u novom nizu čokoladnih proizvoda i ponovo pozvao Hershey da smanji količinu teških metala u dijelu slastica. Krajem prosinca časopis je objavio istraživanje koje je utvrdilo teške metale u svih 28 analiziranih tamnih čokolada, ali u njih 23, uključujući one Hersheya, Godive i Lindta, razina olova, kadmija ili oba metala može biti i štetna, ako se konzumira 28 grama dnevno.

Udruga konditorskih tvrtki odgovorila je tada da kalifornijske zdravstvene smjernice koje je Consumer Reports smatra “najboljom zaštitom za potrošače” i primijenio ih je u istraživanju “nisu standardi sigurnosti hrane”. Čokolada je sigurna, ustvrdili su proizvođači slatkiša. Potrošači su pak podnijeli tužbe protiv niza kompanija, uključujući Hershey, Mondalez, Godivu i Lindt.

Metali otkriveni i u drugim proizvodima

U srijedu Consumer Reports izvijestio da je otkrio “zabrinjavajuće” razine olova i kadmija u još čokoladnih proizvoda. Naši znanstvenici testirali su 48 čokoladnih proizvoda više kompanija, uključujući tamnu i mliječnu čokoladu, kakao u prahu, komadiće čokolade, mješavinu za browniese, čokoladne torte i vruću čokoladu, navode.

Svih 48 proizvoda sadržavalo je mjerljive količine olova i kadmija, a njih 16 sadržavalo je potencijalno štetne razine bilo jednog, bilo drugog bilo oba metala, stoji u izvješću. Samo mliječna čokolada nije sadržavala prekomjernu količinu zbog manjeg udjela kakaovca u krutom stanju, utvrdili su.

Među proizvodima za koje je utvrđeno da sadrže prekomjeran udio metala bile su Walmartova tamna čokolada i mješavina tople čokolade, Hersheyev i Drosteov kakao u prahu, Targetovi komadići poluslatke čokolade i mješavine vruće čokolade Trader Joe’sa, Nestlea i Starbucksa.

U pismu Hersheyu, Mondalezu, Theo Chocolateu i Trader Joe’su američki časopis podsjetio je u ponedjeljak da dugotrajno izlaganje teškim metalima može izazvati probleme u živčanom sustavu, potisnuti imunološki sustav i oštetiti bubrege.

Opasnost veća za trudnice i malu djecu

Opasnost je veća za trudnice i malu djecu zbog rizika od problema u razvoju, naglasili su, ponovo pozivajući Hershey da smanji količinu teških metala u čokoladi. Njihovu peticiju svojedobno je potpisalo 75 tisuća ljudi. Hershey, kao “vodeći i popularni brend”, trebao ozbiljno pristupiti zadaći uklanjanja “opasnih razina” teških metala svojih čokoladnih proizvoda kako bi bili sigurniji za potrošače, rekao je direktor prehrambene politike Consumer Reportsa Brian Ronholm.

U ožujku je glavni financijski direktor Hersheya Steve Voskuil rekao je da nastoje smanjiti razine olova i kadmija, koji su, kako je tada ustvrdio, prisutni u tlu i mogu se prirodno pojaviti u proizvodu. “Ovisno o tome gdje nabavljate (sirovinu), možete dobiti više olova ili kadmija u zapadnoj Africi nego u Južnoj Americi, ali u oba slučaja riječ je o sastojku koji se pojavljuje u prirodi”, rekao je Voskui i dodao da bi ga željeli “potpuno iskorijeniti”.

Christopher Gindlesperger, glasnogovornik udruge konditorske industrije, rekao je: “Čokolada i kakao sigurni su za jelo i ljudi mogu mirno uživati u tim poslasticama, kao što su radili i u proteklim stoljećima”.