Život

Božinović je upravo potvrdio da ove godine nema Adventa

Prema novim epidemiološkim mjerama zabranjeno je održavanje sajmova

FOTO: Sandro Lendler

Premijer Andrej Plenković objavio je maloprije nove, stroge epidemiološke mjere koje će početi vrijediti od subote. Među njima je i odluka o zabrani sajmova.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naknadno je objasnio kako se ta odluka odnosi i na adventske sajmove.

Dakle, ove godine evidentno se neće održati ni zagrebački Advent, odnosno barem onaj dio koji se odnosi na uobičajene ugostiteljske kućice koje budu postavljene po gradu.

Program objavljen prije dva dana

Na stranicama zagrebačkog Adventa objavljen je prije dva dana program koji su planirali za ovu godinu. Advent je trebao početi standardnim paljenjem prve adventske svijeće, 28. studenog, i trajati do 1. siječnja 2021. godine.

“Ovogodišnji Advent u Zagrebu održat će se u nešto drugačijem ozračju, sukladno preporukama i odlukama nadležnih tijela, a prigodnim programima nastojat ćemo očuvati duh najboljeg božićnog sajma u Europi”, pisalo je na stranici.

‘Advent i dalje ide’

Telegram je kontaktirao i organizatore zagrebačkog Adventa, Turističku zajednicu Grada Zagreba. Kažu kako većina njihovih programa nije podložna novim mjerama. “Dio koji mi organiziramo pretežno se odnosi na stvari koje su scenografske i što se nas tiče to ide”, kaže nam glasnogovornica Darja Dragoje.

“Svjetlost Adventa, odnosno ukrašavanje prozora na Gornjem gradu ide, Virtualni božićni prozori su proširena stvarnost, odnosno motivi koje će ljudi moći pogledati preko mobitela i također će se održati kao i virtualno predstavljanje jaslica”, kaže nam.

Za obrtničke kućice još uvijek se ne zna hoće li na kraju biti na Trgu bana Jelačića ili ne. Ugostitelji su od projekta “žićBo” morali odustati s obzirom na to da se lokali zatvaraju do 21. prosinca. Za kulturni i glazbeni program iz TZ se još moraju konzultirati sa Stožerom, ali vjeruju da ni to ne podliježe novim mjerama.

Nastavite čitati