Capak ne vjeruje u rusko cjepivo: ‘Nemoguće je da do listopada bude testirano na populaciji’

Ravnatelj HZJZ-a smatra da bi se oko noćnih klubova trebali više angažirati lokalni stožeri

ZADNJA IZMJENA: kol 11, 2020
Što se upravo događa s koronavirusom:

Šef Društva epidemiologa Miroslav Venus za Dnevnik Nove TV danas je komentirao širenje koronavirusa Hrvatskom, i dogovorio na pitanja o tome što će biti sa školskom godinom, te kako će se razvijati situacija s koronavirusom kada dođe zima. Venus je kazao kako smatra da je došlo vrijeme da se razmisli o ograničavanju rada noćnih klubova, iz kojih se posljednjih dana ubrzano širi zaraza.

„Kada inače u epidemiološkom poslu otkrijemo zarazu u nekom restoranu, jedna od mjera je privremeno zatvaranje tog objekta. Ako smo detektirali da su noćni klubovi žarišta, jedna od mjera bila bi privremeno zatvaranje, dok se situacija ne smiri. Pod određenim uvjetima apsolutno sam za”, kazao je epidemiolog.

Društvo epidemiologa poslalo je zahtjeve Zavodu za javno zdravstvo prošlog tjedna, a Venus je objasnio o čemu se radi. „Epidemiolozi su preopterećeni. Izmoreni smo nakon šest mjeseci neprekidnog rada. Treba aktivirati broj za informacije, mene zovu pacijenti sa svojim tegobama. Mi epidemiolozi nismo kliničari, zamišljeno je da se pacijenti prvo javljaju svojim obiteljskim liječnicima. To su glavne zamjerke koje smo uputili na razmatranje HZJZ-u i Stožeru”, kazao je.

‘Čeka nas burna jesen’

Venus smatra da bi se osnovci na jesen trebali vratiti u škole, a za studente predlaže drugačiji model. „Ako govorimo o školarcima, mislim da pod određenim uvjetima svakako trebaju ići u školu. Uvjeti su da se primjenjuju epidemiološke mjere: distanca, održavanje higijene ruku, mjerenje temperature, sjedenje u klupi pod jedan. Što se tiče studenata, ja sam pristalica hibridnog modela. Nije nužno da studenti budu prisutni na predavanjima, to se može kvalitetno odraditi online. Mogli bi ići na seminare i vježbe koji zahtijevaju njihovu prisutnost”, predlaže epidemiolog.

Venus je objasnio kako on odmor provodi u kampu, koji smatra sigurnijim od ostalih ljetovališta. „Boravak u kampu, i boravak na otvorenom što više, je najbolji oblik ljetovanja”, kazao je. Na kraju razgovora iznio je svoja predviđanja za jesen. „Svi predviđaju da će biti teže nego sada. Imamo proboje i povećane brojeve oboljelih, a ovi klimatski uvjeti virusu ne pogoduju. Na jesen, odnosno zimu, počet ćemo s grijanjem koje isušuje zrak, a vlažnost manja od 40 posto suši sluznicu, što pogoduje bržem širenju virusa. Ako se svi ne budemo odgovorno ponašali, čeka nas burna jesen”, zaključio je epidemiolog.

Capak ne vjeruje u rusko cjepivo

U Dnevniku HTV-a gostovao je ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak, koji je komentirao vijest da su Rusi proizveli cjepivo protiv koronavirusa. “Bojim se da je prošlo prekratko vrijeme da bi to stvarno bilo tako. Imamo na listi svjetske zdravstvene organizacije nekoliko cjepiva koji su već u trećoj fazi kliničkog ispitivanja. Rusi su objavili da je ovo prva faza i mislim da je nemoguće da to bude do listopada testirano na populaciji”, smatra Capak.

Još se ne razmišlja o uvođenju mjere obaveznog nošenja maski i na otvorenom prostoru, kazao je liječnik za HTV. “Nismo još razmišljali o tome iako u nekim zemljama postoji ta obveza. Mislimo da je puno važnije da se naši ljudi priviknu na nošenje maski u zatvorenim prostorima i gdje ima puno ljudi. Nošenje maski na otvorenom nema puno smisla, osim ako nema susreta i kontakata. Definicija bliskog kontakta je 15 minuta face to face na manje od 2 metra na zatvorenom prostoru, a manje od metra na otvorenom.”

Više inicijative lokalnih stožera

Ravnatelj HZJZ-a osvrnuo se na današnji rast broja zaraženih, rekavši da dnevni podaci prilično variraju, i da treba vidjeti kakva će situacija biti sutra. “Generalno imamo trend pada i nadamo da će se tako nastaviti i da je današnja brojka peak i da se neće biti ništa zabrinjavajuće”, rekao je. Govoreći o noćnim klubovima, Capak je rekao kako Nacionalni stožer već duže vrijeme komunicira s lokalnim samoupravama, vlasnicima klubova, organizatorima događaja, a šalju i inspekcije.

“Kad se nađu nepravilnosti, tražimo da se isprave. Iskustva su da su situacije negdje dobre, a negdje lošije pa se onda popravi. Imamo nekoliko klubova gdje se ponavlja i bilo bi dobro da oko toga preuzmu inicijativu lokalni stožeri i da malo više upozoravaju i eventulano poduzmu i neke sankcije”, objasnio je Capak.

 

 

 

 

Vedran Vrabec
Telegram autor
2017 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program