Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Christie's prodaje dva povijesna komada namještaja, oba su pripadala francuskoj kraljici Mariji Antoaneti

Očekuje se da bi komoda pogubljene kraljice mogla doseći cijenu od čak 1,25 milijuna dolara

This photograph taken on November 23, 2021, shows the painting "Portrait de la dauphine de France, Marie Antoinette de Lorraine-Habsburg" by painter Joseph Siffried Duplessis & Atelier Carpentras is on display during their presention two days before being auctionned at Auguttes auction house in Neuilly sur Seine near Paris. (Photo by JULIEN DE ROSA / AFP)
FOTO: AFP

Dva komada namještaja koja su pripadala francuskoj kraljici Mariji Antoaneti prodaju se danas na aukciji Christie’s Sale Exceptionale u Parizu. Procjenjuje se da će komoda i fotelja, dva predmeta iz različitih razdoblja kraljičina života, postići cijenu između 832.000 do 1.25 milijuna dolara za komodu, donosno 104.000 do 208.000 za fotelju.

Komoda Pierre Macret, stara 250 godina, izrađena je za buduću kraljicu, rođenu u Austriji, kada je imala samo 15 godina. Vrijedan komad namještaja Marija Antoaneta dobila je nedugo nakon dolaska u Francusku, malo prije udaje za Luja XVI. Fotelja je posljednja njezina narudžba, nekoliko godina prije nego je monarhija svrgnuta u Francuskoj revoluciji.

Nakit pogubljene kraljice ruši prodajne rekorde

Iako su komadi namještaja nastali u razmaku od samo 20 godina, ne predstavljaju samo različita razdoblja u životu Marije Antoanete već su i vrlo različitih stilova. Komoda je izrađena 1770. godine u kineskome stilu, u doba europskog oduševljenja za chinoiserie, interpretacije i imitacije kineske umjetničke tradicije, piše aukcijska kuća u opisu predmeta.

Fotelja je naručena pet godina prije nego je nesretna Marija Antoaneta bila pogubljena. Stigla je u palaču 1788. godine, dizajnirana, kako piše Christie’s, na “pseudoklasičan etruščanski način.” Ubrzo nakon kraljičine smrti 1793. godine, fotelja je prodana kao tisuće drugih kraljevskih predmeta.

Zanimanje javnosti za kraljičine raskošne predmete i dalje traje. Prošle je godine par dijamantnih narukvica prodan za 8 milijuna dolara, a 2018. godine njezina biserna ogrlica s dijamantima oborila je rekorde i prodana je za 36 milijuna dolara. “Marija Antoaneta imala je nezasitan apetit za skupe stvari, i to je možda doprinijelo da izgubi glavu tijekom francuske revolucije”, piše Town&Country.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više