Čuveni Warholov portret Marilyn Monroe mogao bi se prodati za rekordnih 200 milijuna dolara

Postigne li tu cijenu to bi mogla biti najskuplja slika iz dvadesetog stoljeća prodana na aukciji

FOTO: Screenshot/YouTube/Fox 5

Aukcijska kuća Christie’s stavlja na prodaju pop art portret glumice Marilyn Monroe, umjetnika Andyja Warhola iz 1964. godine, piše The Wall Street Journal. Tražena cijena za taj svilotisak, naslova Shot Sage Blue Marilyn, je rekordna – 200 milijuna dolara – i mogla bi biti najskuplja slika iz dvadesetog stoljeća ikada prodana na aukciji.

Prema priopćenju aukcijske kuće Christie’s sav prihod ide zakladi Thomasa i Doris Ammann, dobrotvornoj organizaciji sa sjedištem u Zurichu koja podržava zdravstvene i obrazovne programe za djecu.

‘Spektakularni portret izolira ženu od zvijezde’

“Spektakularni portret izolira ženu od zvijezde. Marilyn žena je otišla, zaboravljene su strašne okolnosti njezina života i smrti”, kaže Greg Frei, predsjednik odbora zaklade. “Sve što je ostalo je zagonetni osmijeh koji je povezuje s još jednim tajanstvenim osmijehom, onim čuvene Mona Lise.”

Warhol je napravio portret na svilotisku nakon smrti glumice 1962. godine, a na temelju promotivnog kadra za film Niagara iz 1953. Prema Freiju, slika je sada poznatija od fotografije. Shot Sage Blue Marilyn jedan je od pet sličnih portreta koje je umjetnik stvorio 1964. Svaki ima drugačiju boju pozadine – crvenu, narančastu, svijetloplavu, kadulja plavu i tirkiznu. Četiri od pet (osim tirkiznog) poznati su pod nazivom The Shot Marilyns. Taj naziv dobili su zbog neslavnog incidenta koji se u jesen 1964. dogodio u Warholovom studiju Factory, u New Yorku, u jesen 1964. godine.

Umjetnica pucala u slike

Kako je 2008. pisao Independent, umjetnica performansa Dorothy Podber navodno je pitala Warhola može li snimiti (shoot) neke od njegovih slika. Warhol je shvatio može li ih snimiti kamerom. Nakon što je odobrio, Podber je izvadila pištolj i pucala u obližnju hrpu od četiri Marilynina portreta, pogodivši je ravno između očiju. Slike je umjetnik popravio ali je Pobder dobila doživotnu zabranu ulaska u studio.

“Da bi načinio ove portrete iz 1964. godine Warhol je razvio profinjeniju i vremenski intenzivniju metodu koja je suprotna masovnoj proizvodnji po kojoj je bio najpoznatiji”, navodi se u izjavi. Tehnika se pokazala toliko teškom da ju je umjetnik ubrzo napustio.

Cijena za Plavu Marilyn nadmašuje dosadašnji Warholov rekord

Tražena cijena za Plavu Marilyn nadmašuje trenutni Warholov aukcijski rekord od 105.4 milijuna dolara koji je postigao Car Crash 2013. godine. Prodaja ovog portreta predstavljat će najveću filantropsku aukciju otkako se zbirka Peggy i Davida Rockefellera prodala za 646.1 milijun dolara 2018. godine, piše Artnet. Ostala djela iz serije The Shot Marilyn prodana su u širokom raspnu cijena, privatno i na aukciji.

Prema The Wall Street Journalu, jedan izvršni direktor vijesti kupio je svijetloplavu verziju za 5000 dolara 1967. godine. Grčki brodovlasnik platio je 3,6 milijuna dolara za crvenu verziju 1994. godine, dok je manager hedge fonda izdvojio 80 milijuna dolara za tirkiznu sliku, 2007. godine. Nedavno je jedan milijarder hedge fonda platio privatnoj galeriji najmanje 200 milijuna dolara, čak bliže 250 milijuna, za narančasti portret.

Kolekcionari brat i sestra Ammann kupili su sliku, pozadine plave boje kadulje, od izdavačkog magnata Si Newhousea prije skoro 40 godina, piše Artnet. Ammanni su vodili galeriju u Zurichu tijekom sedamdesetih, a kasnije su osnovali istoimenu zakladu.

Jedna od najvećih slika svih vremena

Alex Rotter, predsjednik Christie’s za 20. i 21. stoljeće naglašava vrijednost umjetničkog djela kao “najznačajnije slike 20. stoljeća koja je došla na aukciju u jednoj generaciji, uz Botticellijevu Veneru, da Vincijevu Mona Lisu i Picassove Les Demoiselles d’Avignon, Warholova Marilyn je jedna od najvećih slika svih vremena.”

Nekoliko slika, kao Willema de Kooninga i Jacksona Pollocka, prodano je za više od 200 milijuna dolara u privatnoj prodaji, kaže CNN. Ali samo je jedna imala ovakvu traženu cijenu na aukciji, Salvator Mundi, Leonarda da Vincija koji je prodan za više od 450 milijuna dolara 2017. godine.

Trenutno rekord za sliku iz dvadesetog stoljeća drži slika Pabla Picassa Les Femmes d’Alger koja je prodana za 179.4 milijuna dolara 2015. godine, prema CNN-u.