Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Cjepiva na bazi mRNK su izvandredna, ali Novavax je možda još bolji

Čini se da su nuspojave rjeđe i blaže

SEATTLE, WA - FEBRUARY 12: Medical laboratory scientist, Aniela Sobel (L), tests serology samples from the Novavax phase 3 Covid-19 clinical vaccine trial at the UW Medicine Retrovirology Lab at Harborview Medical Center on February 12, 2021 in Seattle, Washington. The Novavax vaccine requires standard refrigeration temperatures (2 to 8°C) making it easier to store and distribute than those requiring ultra-freezing temperatures. UW Medicine got its first shipment of samples for the clinical trials in January coming from clinics all over the United States and Mexico.   Karen Ducey/Getty Images/AFP (Photo by Karen Ducey / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)
FOTO: AFP

Krajem siječnja na naslovnicama su se pojavila izvješća da je još jedno cjepivo, biotehnološke tvrtke Novavax, uspjelo u svojim kliničkim ispitivanjima i da nudi 70 postotnu zaštitu. Prošloga tjedna je tvrtka Novavax, sa sjedištem u Marylandu, objavila svoje najnovije rezultate ispitivanja i stopu učinkovitosti veću od 90 posto čak i protiv varijanti koronavirusa, javlja The Atlantic.

Najnoviji podaci Novavaxa pokazuju da je istu učinkovitost moguće postići poznatijom, starijom tehnologijom u koju je možda sklonije vjerovati više ljudi. Cjepiva na bazi mRNK postigla su stopu učinkovitosti od 95 i 94 posto u ispitivanjima treće faze, u usporedbi s 96 posto za Novavax, i 90 posto u odnosu na mješavinu varijanti.

Uspjeh cjepiva se nikada nije odnosio samo na tehnologiju

Uspjeh cjepiva protiv pandemije nikada se nije donosio samo na tehnologiju. Potrebno je imati dobro cjepivo, ali da bi brzo bilo na tržištu, trebaju masovne kliničke probe, i mora biti, u pravo vrijeme, na mjestima gdje će se virus širiti. I da je kandidat za cjepivo nevjerojatno dobar, a da nije testiran usred goleme pandemije, mora se jako dugo čekati dok se prikupe dokazi.

Precizno određivanje vremena studija bilo je vrlo važno. Klinička ispitivanja treće faze za Pfizer i Modernu bila su u SAD-u pokrenuta do kraja ljeta 2020. godine pa su na jesen uhvatili gigantski val zaraze u zemlji. Do trenutka kada je Novavax završio ispitivanja u SAD-u i Meksiku, u veljači, broj slučajeva je naglo padao. Sama ta činjenica puno je utjecala na ishod.

I korporativna strategija je odigrala ulogu

Korporativna strategija bile je još jedan presudan faktor. Da bi “pobijedila” u utrci za cjepiva tvrtka bi trebala biti sposobna proizvoditi visokokvalitetne doze, pouzdano i brzo, i u velikom broju. I sve to treba učiniti istodobno.

BioNTech, njemačka tvrtka koja je razvila mRNK cjepivo Pfizer, nije mogla toliko postići sama. U listopadu je izvršni direktor Ugur Sahin kazao da su potražili pomoć Pfizera zbog opsega programa kliničkih ispitivanja potrebnih za odobrenje cjepiva. To znači, potreba za strateškim partnerstvom, a ne samo “trijumf” mRNK natjeralo ih je da tako postupaju. Moderna je bila u prednosti zbog partnerstva s Nacionalnim institutima za zdravstvo.

CureVac na kraju nije bio dovoljno dobar

Studija o cjepivu Pfizer/BioNTech pojavila se u registru kliničkih ispitivanja američke vlade 30.travnja 2020. Isti dan kao i prva studija Novavaxa o testiranju na ljudima, ali su to napravili sami. Da su se s nekime udružili, priča o cjepivima bila bi drugačija.

Nakon ove najave Novavaxa, stigla je vijest da je mRNK cjepivo koje je razvijao njemački CureVac pokazalo slabu stopu učinkovitosti u ispitivanju u fazi 3. Čak ispod 50 posto minimalne razine koju je postavio WHO, izvijestio je NYT.

CureVac je tvrtka koju je navodno Trump pokušao namamiti u SAD u vrijeme početka pandemije, i ona za koju je Elon Musk kazao da će je opskrbiti automatiziranim RNK mikrotvornicama za proizvodnju cjepiva. Na kraju, cjepivo CureVac nije dovoljno dobro.

Neke formulacije mRNK djeluju bolje od drugih

Očito neke formulacije mRNK djeluju bolje od drugih. Od devet kandidata za mRNK cjepivo samo su dva, u ovome času, dokazala učinkovitost, dok je ne manje od devet cjepiva temeljenih na tradicionalnijim tehnologijama postiglo istu ocjenu. Pristup koji koristi Novavax prvi puta je primijenjen na cjepivu protiv hepatitisa 1986.godine, cjepivo protiv hripavca također je napravljeno na taj način.

Cjepivo Novavax ima znatno nižu stopu nuspojava od odobrenih mRNK cjepiva. Umor prijavljuje 40 posto ljudi, u usporedbi sa 65 posto za Modernu i 55 posto za Pfizer. Na temelju rezultata ispitivanja učinkovitosti Novavaxa u Velikoj Britaniji, nuspojave su rjeđe i blaže, a ankete pokazuju da su one velika prepreka za prihvaćanje cijepljenja.

Cjepiva Moderne i Pfizera spasila su nas u ovoj pandemiji i možda će nas odvesti u novo zlatno doba razvoja cjepiva. Ovaj je tjedan BioNTech započeo rane pokuse za mRNK cjepivo protiv melanoma. Cjepivo Novavaxa, starije tehnologije, kombinira jednostavnost izrade s visokom učinkovitošću i manje nuspojava i trenutno je najbolje cjepivo protiv Covida-19, zaključuje The Atlantic.