Život

Teško nam je ovo zamisliti u Hrvatskoj; čovjek je u Americi osuđen na 10 godina zatvora zbog zlostavljanja psa

Nakon godina suđenja završen je čuveni slučaj Puppy Doe

FOTO: Screenshot

U američkoj saveznoj državi Massachusetts donesena je presuda koju bismo mogli, bez pretjerivanja, nazvati povijesnom. Poljak Radoslaw Czerkawski proglašen je krivim zbog zlostavljanja psa te je kažnjen s osam do deset godina zatvora.

Osuđen je na sudu u Dedhamu u Massachusettsu zato što je prije pet godina bio nasilan prema svom psu; jednogodišnjoj ženki, mješanki pit bulla, koja je zbog teških ozljeda na kraju morala biti uspavana.

Kyia, nakon što je pronađena Screenshot Youtube

Bit će deportiran natrag u Poljsku

Presuda je izrečena prošloga tjedna, a optuženik je kriv po 12 točaka zločina vezanih uz okrutnost prema životinjama. Nakon što odsluži zatvorsku kaznu, Czerkawski će provsti dvije godine na uvjetnoj slobodi, a dobio je i zabranu posjedovanja ili kontakta sa svim vrstama životinja, prenosi bostonski CBS. Američki mediji pišu i kako će 37-godišnjak po izlasku iz zatvora biti deportiran natrag u Poljsku.

Ipak, Czerkawski iz zatvora neće tako skoro, jer osim zatvorske kazne zbog nasilja nad psom, trenutno služi i onu koju je dobio 2015., kada je od starije žene za koju se brinuo ukrao 130 tisuća dolara. Tek nakon te kazne čeka ga ova nova.

Czerkawski je nakon pet godina dobio presudu Printscreen Youtube

Tvrdio da mu je pobjegla

Kujicu Kiyu Czerkawski je nabavio preko portala Craiglist početkom ljeta 2013. godine, a već u kolovozu je pronađena izranjavana na igralištu u Quincyju u Massachusettsu s brojnim prijelomima kralježnice i rebara, ubodnom ranom u oku i razrezanim jezikom. Kada je pronađena, izgladnjivana, masakrirana i napuštena, kujica je u javnosti postala poznata kao Puppy Doe, a vlasnik se kroz suđenje branio tvrdnjom da je ona zaista njegova, ali da je pobjegla te da ju je netko drugi brutalno mučio.

Zlostavljanje Kiyje pokrenulo je aktiviste diljem Amerike, a Czerkawski je u zatvoru počeo primati i prijetnje. Ovu presudu sada je komentirala i predsjednica Lige za spašavanje životinja Mary Nee, koja kaže kako je donesena odluka od povijesne važnosti: “Tužan i kratki život Puppy Doe početak je borbe za jače zakone koji štite sve životinje”, rekla je za St. Lucia News Online.

O slučaju Puppy Doe snimljen je i dokumentarac:

 

Nastavite čitati