Da bi smanjili zagađenje zraka, jedan talijanski grad zabranio pečenje pizza na tradicionalan način

Policija će provjeravati restorane i pekare u gradu da kontrolira poštuje li se odredba

FOTO: Fabio Spinozzi/Flickr

Gradonačelnik gradića San Vitaliano koji s nalazi u okolica Napulja, donio je prošli tjedan ukaz kojim se zabranjuje upotreba peći na drva u restoranima slijedeća tri mjeseca. Glavnim krivcem zagađenja zraka u gradu proglašene su peći na drva pa ako vlasnici restorana žele nastaviti pripremati pizze i kruh na tradicionalan način, prije isteka tog perioda, moraju ugraditi specijalne filtere.

Kako javlja BBC, policija će provjeravati restorane i pekare u gradu od 5000 stanovnika da kontrolira poštuje li se odredba i kažnjavati one koji je prekrše. Vlasnici restorana i pekari koje zabrana pogađa smatraju odredbu smiješnom jer smatraju da oni ne mogu biti uzrok smoga.

Za Corriere della Sera, kazali su da Napulj ima kudikamo više pizzerija nego njihov gradić pa nema iste razine zagađenja, ukazujući da je glavni uzrok negdje drugdje.

Glavni talijanski gradovi pokriveni su smogom

Pizza se neko vrijeme neće moći praviti tradicionalno
Pizza se neko vrijeme neće moći praviti tradicionalno Jakob Montrasio/Flickr

Peći na drva, krušne peći, kamini, emitiraju štetene zagađivače, osobito fine, sitne čestice koje ljudi mogu udahnuti i koje se mogu akumulirati u plućima i uzrokovati iritaciju pa čak i trajnu štetu.

Napulj koji je nekada bio notorno zagađen načinio je znatan napredak zadnjih godina. Prije je bilo 59 dana kada je zrak sadržavao više od 50 mikrograma finih čestica, znanih kao PM10, po kubičnom metru. San Vitaliano ima 114 dana iznad tog broja.

Glavni talijanski gradovi, pokriveni su smogom ove godine. Napulj, Milano, Rim i Turin imali su više od 40 dana neprihvatljive razine zagađenja. Italija ima najveći broj smrti vezanih uz zagađenje zraka u 2012. godini. Još od 2007. godine Milano i Rim ograničavaju promet u više navrata godišnje kako bi smanjili zagađenje.