Život

Danas promjena vremena, izdana upozorenja

Očekuju se kiše i grmljavina

FOTO: Vjekoslav Skledar/DHMZ

Danas u Hrvatsku stiže promjena vremena koju meteorolozi najavljuju danima i zbog koje se i DHMZ oglasio posebnim priopćenjem. Tijekom dana će u većini krajeva biti promjenjivo oblačno i nestabilno, a mjestimice će biti kiše i pljuskova s grmljavinom, najprije na zapadu zemlje gdje su lokalno moguća i grmljavinska nevremena.

Najveća vjerojatnost za njih je ipak na sjevernom Jadranu, dok će u Dalmaciji ostati uglavnom suho uz najviše sunčanog vremena. Puhat će umjeren jugozapadni vjetar, povremeno s jakim udarima, a poslijepodne će okrenuti na zapadni i sjeverozapadni te će oslabjeti. Na Jadranu će pak puhati jako jugo i jugozapadnjak.

Temperature će se kretati od 30 do 35°C diljem zemlje, dok je na istoku i u Dalmaciji za očekivati i koji stupanj više. Zbog promjene vremena koja nam stiže, cijela zemlja je pod upozorenjem meteoalarma.

Prognoza za danas Screenshot: DHMZ

Stiže promjena vremena, na snazi meteoalarm

Upozorenja variraju od regije do regije, pa je tako najslabije upozorenje ono žuto, na snazi za središnju i sjevernu Hrvatsku, jugozapadni dio kontinentalne Hrvatske te sjeverni Jadran.

Za sjevernu i središnju Hrvatsku izdan je zbog visokih temperatura, potom izraženijeg grmljavinskog nevremena, ali i zbog mogućih olujnih udara jugozapadnog i zapadnog, a navečer i sjeverozapadnog vjetra.

Za jugozapadni dio kontinentalne Hrvatske kao i za sjeverni Jadran je izdan zbog olujnih udara jugozapadnog vjetra ali i pljuskova koji mogu biti praćeni grmljavinom.

U Slavoniji prvo vrućina, a onda su moguća nevremena

Slavonija i Baranja, Istra te središnja i južna Dalmacija su pod narančastim upozorenjem. U Slavoniji i Baranji je upozorenje na snazi zbog toplinskog vala i vrlo vrućeg dana u kojemu će temperature mjestimice biti i preko 36°C. No, na snazi je i jer je nakon toga moguće lokalno grmljavinsko nevrijeme.

U središnjoj Dalmaciji je narančasto upozorenje zbog toplinskog vala i temperatura preko 36°C, a isto je na snazi i za sam jug zemlje gdje se ipak predviđaju nešto niže temperature, oko 33°C.

U Istri je narančasto upozorenje zbog vrlo tople noći u kojoj su minimalne temperature bile oko 24°C, ali i zbog mogućeg lokalnog nevremena te jakog juga u jugozapadnjaka.

Upozorenje meteoalarma Screenshot: DHMZ

Crveni alarm zbog toplinskog vala

Crveni alarm izdan je za obalu središnje Dalmacije kao i za otoke uz nju i to zbog jakog juga te toplinskog vala u kojemu su vrlo topli i noć i dan. Minimalne temperature se očekuju na 27°C, a maksimalne na oko 35°C. Danas su na snazi upozorenja od toplinskog vala i jedino je za područje oko Splita proglašena vrlo velika opasnost. Za područja Dubrovnika, Rijeke, Knina i Osijeka je ona velika, a za područje Zagreba je umjerena.

Za sutra je upozorenje za toplinski val, i to umjereno, na snazi jedino u Dubrovniku, budući da bi promjena vremena koja stiže danas trebala sniziti temperature diljem zemlje. DHMZ tako za sutra prognozira najniže, jutarnje, temperature između 13 i 18°C, na Jadranu od 20 do 25°C. Dnevne će se kretati između 24 i 28°C, a na Jadranu od 28 do 33°C.

Upozorenje na toplinski val Screenshot: DHMZ

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu