Djeca od 1. do 4. razreda danas se vraćaju u škole. Roditelji im prije moraju izmjeriti temperaturu i još par važnih stvari za znati

Capakova zamjenica ohrabruje roditelje da su škole sigurne kao i njihovi domovi

ZADNJA IZMJENA: svi 25, 2020
Foto: PIXSELL

Djeca koja idu u niže razrede osnovne škole danas se vraćaju u školske klupe, prema odluci Ministarstva obrazovanja, a sukladno uputama HZJZ-a. Izostanak s nastave opravdat će se u slučaju da roditelj u ispričnici napiše da se boji poslati dijete u školu zbog moguće zaraze koronavirusom.

“Škole su sigurne na jednaki način kao da su djeca kod kuće, ali je bolje učiti u školi pogotovo za ovaj uzrast od prvog do četvrtog razreda. Svi učenici trebaju doći sutra u školu, osim kao ih roditelji ispričaju, a lepeza isprika je malo veća nego u normalnoj situaciji”, rekla je ministrica Blaženka Divjak u jučerašnjem Dnevniku N1.

Dodala je kako vjeruje da će veliki dio od 140.000 učenika od prvog do četvrtog razreda danas doći u školu.

Šanse da se dijete zarazi gotovo su nemoguće

Zamjenica ravnatelja HZJZ Ivana Pavić Šimetin gostovala je u jutrošnjoj HRT-ovoj emisiji U mreži prvog, pa je ponovila kojih se uputa treba držati u školama. Nadodala je kako su vrtići i škole sigurni kao i obiteljski dom. “Mi smo procijenili da je izuzetno sigurna situacija za povratak u škole zato smo u uputama napisali da u škole i vrtiće pozivamo svu djecu. Osnovne stvari koje smo svi naučili već dosad su: pojačana higijena ruku, distanca, paziti na kihanje i kašljanje, ne dodirivati lice. Toga se treba pridržavati koliko se može u uvjetima vrtića i škola”, rekla je zamjenica.

Tvrdi kako su šanse da se dijete zarazi gotovo nemoguće, budući da više nemamo cirkulaciju virusa u populaciji. Tumači da je zbog vrlo malenog broja zaraženih bolest pod kontrolom, te da nema nikakvih opasnosti. “Škole i vrtići su sigurni kao i obiteljski domovi jer su i domovi posljednjih tjedana otvoreni. Otvoreni u smislu da ljudi idu na posao, u trgovine, nismo više zatvoreni u svojoj obiteljskoj cjelini pa da smo pod staklenim zvonom i nismo s nikim u kontaktu. I u obiteljskom domu ima nekog rizika za zarazu. Ali što se događa u obitelji, takav je isti rizik u vrtićima i školama”, objasnila je.

Dotaknula se i teme povratka starije djece u škole. Kaže da za neotvaranje škola ne postoji epidemiološkog opravdanja, već organizacijskog. “Važnije je recimo da mlađi učenici vide svoju učiteljicu, pitanje je i tehnologije, netko tko je starije dobi može većinu toga oko online nastave sam napraviti kod kuće”, rekla je Pavić Šimetin.

Nove upute za visoku sigurnost

“Epidemija koronavirusa je nešto što se nikad u povijesti nije dogodilo i naravno da svi strahujemo za svoje najmilije. Međutim, mi u Hrvatskoj imamo izvrsnu epidemiološku situaciju, što nam je dalo mogućnost da još malo dodatno popustimo mjere koje smo propisali za vrtiće i škole”, rekao je šef HZJZ Krunoslav Capak za Dnevnik Nove TV u petak prošloga tjedna.

Istaknuo je da su napravili nove upute, prema kojima bi u školama trebala biti visoka razina sigurnosti. Ipak, Capak kaže da apsolutne sigurnosti nema nigdje, no da će škole napraviti sve da ona bude maksimalna. “Mi smatramo da imamo dovoljno kapaciteta da svakoga tko eventualno oboli možemo vrlo brzo izolirati, i njegove kontakte staviti u samoizolaciju”, rekao je šef HZJZ-a.

Bilježnica s temperaturom

Prema tim uputama HZJZ-a, djeca koja kreću u školu i u vrtić trebala bi sa sobom nositi i bilježnicu u kojoj je upisana vrijednost temperature koju je prije odlaska u školu izmjerio roditelj. Ističu ipak da kronične bolesti, kao što su respiratorne, kardiovaskularne i maligne bolesti, dijabetes, imunodeficijencija, veća tjelesna ili motorička oštećenja, mogu značiti povećani rizik za razvoj težih oblika bolesti Covida-19 ako se dijete zarazi nakon bliskog kontakta sa zaraženom osobom.

Ako roditelj izmjeri veću tjelesnu temperaturu djeteta, ili ako primijeti respiratorne simptome ili gubitak okusa, onda dijete ne treba dovoditi u školu ili vrtić. Time će se smanjiti opasnost od zaraze ostale djece u vrtiću i školi te će ona biti “jednaka riziku kod ostalih svakodnevnih aktivnosti s obzirom na popuštanje mjera i posljedično učestalije kontakte među ljudima”. Djeca će u školu moći ići sama, organiziranim prijevozom ili kako roditelj odluči.

Kada se djeca dovode u školu, treba izbjegavati ulazak u zgradu i održavati razmak između drugih osoba. U pratnji djeteta uvijek bi trebala biti ista osoba, a ako to nije moguće, onda bi se trebale izmjenjivati dvije odrasle osobe koje žive u istom kućanstvu, stoji u uputama HZJZ-a.

Ivan Luzar
Telegram autor
1797 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program