Drevno nalazište kamenih blokova u Australiji, tvrde stručnjaci, starije je od Stonehengea. I to je veliko otkriće

Lokalitet Wurdi Youang mogao bi biti star više od 11.000 godina

ZADNJA IZMJENA: lis. 13, 2016
Foto: Screenshot

Znanstvenici koji proučavaju skup drevnih kamenih blokova na lokalitetu Wurdi Youang, koji se nalazi na planini Rotwhell smještenoj u blizini grada Little Rivera u australskoj državi Victoriji, smatraju kako bi oni mogli datirati prije vremena izgradnje Stonehengea, pa čak i Velikih piramida u Egiptu, piše Mashable.

No, Wurdi Youang, kako ga je prozvalo tamošnje pleme Wada Warrung, nije jedina misteriozna struktura kamenih blokova u Australiji, ali je ipak najočuvanija. Astronom Sveučilišta Monash, Duane Hamacher godinama je proučavao australsku aboridžansku astronomiju te vjeruje, kako je rekao za ABC, kako bi struktura Wurdi Youang mogla biti stara više od 11 tisuća godina.

Pomoću kamenja pratili kretanje sunca

“Neki akademici smatraju kako je ova kamena struktura australska verzija Stonehengea”, rekao je Hamacher u srijedu. “Mislim da bismo trebali postaviti pitanje: je li britanski Stonehenge verzija Wurdi Youanga? Jer ova bi struktura mogla biti puno starija.”

Potomci pojedinih australskih plemena, poput Bryona Powella, i znanstvenici s kojima surađuju kažu kako je kamenje služilo za praćenje kretanja sunca tijekom godine, uključujući praćenje ljetnog i zimskog solsticija i ekvinocija. Lokalitet oblikovan u obliku jajeta širok je 50 metara i sadrži preko 100 bazaltnih kamenih blokova. Nakon što su ga otkrili europski doseljenici, a arheolozi zabilježili 1977. godine, Wurdi Youang je tek nedavno dobio pažnju koju zaslužuje s obzirom da se radi o svetom i iznimno bitnom lokalitetu.

Ubija tezu o starosjediocima nomadima

Lokalni kustos Reg Abrahams smatra da ovo mjesto osporava dugogodišnje vjerovanje da su starosjedioci Australije samo bili nomadi. “Ako ćete imati strukturu kamenih blokova na kojoj ćete obilježavati kraj godišnjih doba tijekom godine zajedno sa solsticijima i ekvinocijima, to nekako ima smisla ako se većinu godine nalazite na jednoj specifičnoj lokaciji na kojoj biste to radili”, rekao je za ABC.

“Možete vidjeti mnoštvo poljoprivrednih i akvakulturnih običaja, stoga dokazi o ovoj agrokulturi mogu biti stari desetak tisuća godina, što je puno starije od doba koje antropolozi često smatraju začetkom poljoprivrede, a koje se odnosi na period od prije 6 tisuća godina u Mezopotamiji”, rekao je Abrahams.

Matej Devčić
Telegram autor
1433 članka Više o autoru