Glavašev sin sad je i pravomoćno postao jedini nasljednik milijunske ostavštine ugledne menadžerice

Rođaci preminule Mare Bareze godinama su pokušavali osporiti usmenu oporuku

ZADNJA IZMJENA: ruj 26, 2020
Foto: PIXSELL

Županijski sud u Zagrebu potvrdio je presudu Općinskog suda u Koprivnici kojom je sin Branimira Glavaša, Filip Glavaš, ostao jedini nasljednik Mare Bareze, imućne koprivničke menadžerice, pišu 24 sata.

Time je pravomoćno potvrđeno kako je Mara Bareza prijateljicama Darinki Mikačić i Mirni Jurković tri dana prije smrti u KB-u Merkur usmeno rekla da svu svoju imovinu ostavlja Glavašu.

Odbijene žalbe

Spor oko njezine ostavštine vodi se od njezine smrti 19. siječnja 2016. godine, a na presudu Općinskog suda žalili su se rođaci pokojne Bareze Viktor Flatz i Vesna Flatz-Stransky, koji su se pozivali na postojanje nikad pronađene pisane oporuke.

“Postojale su zakonske pretpostavke da se takva oporuka prihvati jer je ona dana pred dva svjedoka koji nisu bili pretendenti na nasljedstvo i u izvanrednim okolnostima. Kako gospođa Mara Bareza tad nije mogla pisati, a radilo se o suboti, kad javni bilježnik ili sud nisu radili, pa se to smatra izvanrednim okolnostima”, riječi su kojima je konačnu presudu za 24sata komentirao Glavašev odvjetnik Krunoslav Vuljak.

Što tvrde rođaci

Inače, rođaci pokojne menadžerice nakon njene smrti usprotivili su se usmenoj oporuci i pokušali su je srušiti na sudu. Tvrdili su kako su oni proglašeni nasljednicima pisanom oporukom koju je gospođa Bareza ostavila, no taj dokument nikada nije pronađen.

Tijekom višegodišnjeg procesa, o kojem je Telegram opširno pisao, uvjeravali su sud kako ne smije prihvatiti usmenu oporuku budući da u trenutku kad ju je navodno izgovarala više nije bila sposobna rasuđivati zbog narušenog zdravstvenog stanja. Zamjerili su svjedokinjama te njezine usmene oporuke što su se pojavile tek 50 dana nakon Marine smrti 19. siječnja 2016. i ustvrdile da je ostavila usmenu oporuku.

Iskazi svjedoka

One su pak na sudu objasnile kako su u Podravskom listu pročitale da je Mara Bareza umrla bez pisane oporuke, pa su odlučile reći da je sve ostavila Filipu Glavašu kojeg je, kažu, smatrala svojim sinom. Svjedoci koji su se pojavili na sudu to su i potvrdili. Opisali su kako je Mara Bareza često govorila da će svu svoju imovinu ostaviti upravo njemu.

“Sve ostavljam Filipu Glavašu jer je on moj sin od rođenja, obitelji ne ostavljam ništa”, navodno je rekla pred svjedokinjom Darinkom Mikačić, “dodajući da se pisana oporuka nalazi u njezinoj kući u škrinji s dokumentima”, tvrdila je svjedokinja Mikačić na sudu. Mirna Jurković u svom je svjedočenju tvrdila kako Mara nije željela ništa ostaviti nekim članovima obitelji budući da godinama nije razgovarala s njima. Još ih je, tvrdile su, obje pitala jesu li dobro zapamtile što im je rekla.

Presuda Općinskog suda

Na kraju je općinski sud utvrdio kako Mara Bareza nije mogla ostaviti bilo kakvu drugačiju oporuku od usmene, budući da je u bolnici bila u takvom stanju da nije mogla držati olovku, zbog otečenih ruku i infuzije. Osim toga, tog 16. siječnja, dakle tri dana prije nego što je umrla, bila je subota, pa “ni javni bilježnici ni sud nisu radili, te se nije moglo organizirati davanje pisane oporuke”, izjavljivali su na sudu.

“To upućuje na postojanje izvanrednih okolnosti zbog kojih oporučiteljica objektivno nije bila u stanju sastaviti vlastoručnu oporuku”, istaknuo je sud još u nepravomoćnoj presudi.

Što je Filip Glavaš naslijedio?

U njezinoj imovini, koju sada nasljeđuje Filip Glavaš, nalaze se nekretnine, umjetnine i novac, navodno ukupne vrijednosti nekoliko milijuna eura. Barezu je, inače, s Branimirom Glavašem vezalo prijateljstvo još iz vremena Domovinskog rata kada je u Osijeku organizirala dopremanje humanitarne pomoći. Nakon što je osječki političar priznao svog izvanbračnog sina, Bareza, koja je većinu vremena živjela u Osijeku i imala ured u tamošnjem predstavništvu Belupa, preuzela je brigu o Filipu.

Sam Filip Glavaš tijekom suđenja izjavio je da je upravo on naručio i platio nadgrobni spomenik za Maru Barezu. No, problema je imao s njegovim postavljanjem jer se rodbina tome protivila. Prema njegovim riječima Mara je doista s većinom rodbine svaki kontakt prekinula još 2005., a s nekima nije komunicirala od 1989. godine.

Zdravka Grund
Telegram autor
1907 članaka Više o autoru
Ana Raić Knežević
Telegram autor
2057 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program