Gradske ptice uporno se zaletavaju u stakla, broj im se rapidno smanjuje. New York sad želi drukčije graditi zgrade, da ih spase

Očekuje se da će gradonačelnik potpisati novi prijedlog zakona

ZADNJA IZMJENA: pro 13, 2019
Foto: Getty Images/iStockphoto

Početkom ove godine objavljena je studija koja otkriva da u Sjevernoj Americi ima gotovo tri milijarde ptica manje nego 1970. godine, piše Smithsonian. Česti sudari s visokim zgradama, kažu stručnjaci, glavni su razlog pada broja ptica, a sada grad New York pokušava učiniti nešto da ih spasi. Gradsko vijeće New Yorka odobrilo je inicijativu kojom se zahtijeva da nove zgrade i zgrade koje se obnavljaju imaju građevinske standarde koji će umanjiti rizik udara ptica.

Očekuje se da će gradonačelnik potpisati prijedlog zakona. Ptice se zabijaju u zgrade jer ih zbunjuju staklene površine na kojima je odraz neba ili pokušavaju proletjeti kroz staklo jer kroz njega vide svoje stanište ili nebo. Većina sudara događa se na prva 23 metra visine zgrade. Vijeće grada zahtijeva da se 90 posto do te visine napravi materijalima koje ptice mogu jasno prepoznati, poput glaziranih prozora ili stakla s uzorkom.

Potrebno je modificirati stakla

Prozirno staklo ima faktor prijetnje 100, a brojne modifikacije stakla mogu taj broj bitno smanjiti. U slučaju odobrenja ovog zakona faktor prijetnje neće smjeti biti veći od 25. Christine Sheppard, direktorica američkog Programa za zaštitu ptica od sudara, kaže da mnoge strategije za kontrolu topline, svjetlosti pa i sigurnosti mogu pomoći pticama, a mogu se ugraditi u svaki tip građevine, najbolje od početka da se smanje dodatni troškovi.

Sudari su obično česti u doba migracija ptica u jesen i proljeće. Svake godine strada između 90 do 230 tisuća ptica. Problem nije ograničen samo na New York, procjenjuje se da godišnje umre oko milijarda ptica koje udare u staklo. U San Franciscu i Oaklandu već su uspostavljeni standardi gradnje prilagođeni pticama. Zaštitnici ptica nadaju se da će i druge metropole preuzeti budući njujorški zakon.

Eva Benedik
Telegram autor
1919 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program