Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Izgleda da je na zaplijenjenoj jahti Putinovog oligarha pronađeno Fabergeovo jaje

Autentičnost još uvijek nije potvrđena

Super yacht Dilbar one of the largest in the world joins 5 cruise ships anchored off the Jurassic Coast in Dorset today (Mon).

Alledged owner is Russian billionaire Alisher Usmanov the vessel is valued around $650M

It has two helicopter landing spots and can carry 40 guests and up to 80 crew.
Super yacht Dilbar, Dorset, UK - 08 Jun 2020,Image: 528731359, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia
FOTO: Profimedia

Kada su vlasti SAD-a zaplijenile jahtu ruskog oligarha, vrijednu 300 milijuna dolara, iznenadili su se kada su u pretresu na njoj našli Fabergeovo jaje, otkrila je prošloga tjedna zamjenica glavnog državnog odvjetnika. Jahta koja je nedavno isplovila sa Fidjija usidrena je u San Diegu.

Kako nisu dati nikakvi drugi podaci, novinari pretpostavljaju da se radi o jahti Amadea koja je u Kaliforniju stigla u lipnju. Američka vlada kaže da je vlasnik luksuznog plovila Suleiman Kerimov, oligarh u poslovanju zlatom koji je suočen sa sankcijama zbog svojih veza s Vladimirom Putinom.

Autentičnost jaja je još uvijek nepoznata

Još se ne zna radi li se o autentičnom Fabergeovom jaju jer ako jest, moglo bi vrijediti milijune dolara. Faberge jaja izrađivao je draguljar Peter Carl Faberge, između 1885. i 1917. godine u Rusiji. Jaja su raskošno ukrašavana dragim kamenjem. Povjesničari vjeruju da je prvo jaje naručio ruski car Alexandar III kao dar svojoj supruzi 1885. godine, a uskoro su postala popularna i među drugim članovima ruske kraljevske obitelji.

Vjeruje se da je Faberge napravio 69 takvih jaja, što uključuje 50 carskih jaja napravljenih za ruske carske obitelji. Danas postoje 43, a lokacija drugih ostaje nepoznata. Ipak, malo je vjerojatno da se radi o originalnom Fabergeovom carskom jaju, kaže autor knjige “Fabergeova jaja: Izvanredna priča o remek djelima koja su nadživjela carstvo” piše CNN.

Slika jaja još uvijek nije objavljena

Posljednji puta carsko jaje nasumično se pojavilo 2014. godine kada ga je čovjek kupio za 14.000 dolara. Planirao ga je rastopiti da iskoristi drago kamenje ali ga je ipak prvo odnio stručnjaku koji ga je prepoznao kao Fabergeovo jaje vrijedno 33 milijuna dolara i tako spriječio njegovo uništenje. Jedno Fabergeovo jaje dospjelo je na naslovnice 2007. godine kada je na aukciji prodano za 18,5 milijuna dolara.

Američki dužnosnici još nisu objavili sliku jaja, a velika je vjerojatnost da bi obožavatelji Fabergeovih jaja mogli biti razočarani. Nick Nicholson, ruski stručnjak za umjetnost kaže za Art Newspaper da se možda radi samo o jaju privjesku od nekoliko tisuća dolara ili predmetu u obliku jaja poput bombonijere ili kutije.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više