Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Izgleda da stvarno počinje jesen: stižu obilna kiša i jak vjetar, cijela Hrvatska sutra pod žutim alarmom

Na Jadranu bura, u unutrašnjosti velika količina oborina

Hrvatska se nalazi pred promjenom vremena koja će donijeti ozbiljne jesenske temperature, javljaju prognostičari. DHMZ piše da se obilnija kiša može očekivati danas popodne, zbog čega je izdan žuti meteoalarm koji, doduše, još ne obuhvaća središnju i sjevernu Hrvatsku te Slavoniju i Baranju, ali sutra će se proširiti na cijelu zemlju.

DHMZ za tako za danas prognozira promjenjivo vrijeme uz povremenu kišu, pljuskove i grmljavinu, posebno na Jadranu i područjima uz njega, a prema večeri i drugdje. Dodaju kako su u noći na ponedjeljak mjestimice mogući izraženiji pljuskovi i obilnija kiša, najviše na sjevernom i djelu srednjeg Jadrana te u zapadnim i sjeverozapadnim krajevima.

Prognoza vremena danas Screenshot: DHMZ

U noći i ujutro moguća obilnija kiša

Tijekom noći i sutra ujutro bit će pretežno oblačno s kišom koja će, osobito u unutrašnjosti, biti lokalno obilnija. Nakon toga iz DHMZ-a predviđaju prestanak kiše i djelomično razvedravanje, ponajprije na Jadranu, a prema večeri i unutrašnjosti.

Puhat će slab do umjeren, sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a u Dalmaciji sjeverozapadni i zapadni, dok se na sjevernom Jadranu očekuje umjerena do jaka, podno Velebita na udare i vrlo jaka bura. Najniže temperature ujutro će biti između 9 i 14°C, na Jadranu od 17 do 22°C. Najviša dnevna bit će između 15 i 20°C, na Jadranu od 20 do 25°C.

Prognoza vremena sutra Screenshot: DHMZ

Meteoalarm sutra na snazi za cijelu Hrvatsku

Žuti meteoalarm danas je izdan za Karlovačku i Gospićku regiju zbog količine oborina većih od 30 milimetara po metru četvornom. Za Kninsku i Dubrovačku regiju je alarm izdan zbog lokalno izraženijih pljuskova s grmljavinom.

Za Riječku i Splitsku regiju alarm je na snazi zbog lokalno obilnih oborina, ali i grmljavine. Za Zapadnu obalu Istre, Kvarner i Kvarnerić, te sjevernu i srednju Dalmaciju, upozorenje vrijedi zbog mjestimice jakog juga.

Za sutra je za Osječku, Zagrebačku, Karlovačku i Gospićku regiju upozorenje na snazi zbog lokalno obilnih oborina. Za Kninsku, Riječku i Splitsku je izdano zbog lokalno obilnih oborina, ali i grmljavinskih pljuskova, dok je za Dubrovačku na snazi zbog pljuskova praćenih grmljavinom. Za zapadnu obalu Istre, Kvarner i Kvarnerić te Velebitski kanal sutra je upozorenje izdano zbog bure koja će mjestimice biti jaka.

Meteoalarm sutra Screenshot: DHMZ

Meteorolog N1 javlja o jakim pljuskovima i grmljavini

Jake pljuskove uz grmljavinu i pad temperatura popodne u zapadnim krajevima unutrašnjosti prognozira i meteorolog televizije N1, Bojan Lipovšćak. Najavio je kako su mjestimice moguće velike količine oborina, posebno u Istri, na Kvarneru te u Gorskom kotaru. Dodaje kako će pogoršanje tek potkraj dana i u noći stići do Slavonije i Baranje.

“Ciklona nad istočnom Europom i nestabilan zrak nad Sredozemnim morem te jaka mlazna struja na visini od 10 km koja se proteže od Biskajskog do Genovskog zaljeva uzrokuju nestabilno vrijeme s kišom i grmljavinom na Jadranu. Hladna fronta premješta se preko sjeverne Italije i djelovat će u drugom dijelu dana na vrijeme u zapadnim krajevima Hrvatske”, javlja Lipovšćak.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više