Izgleda da su moljci nekada bili delikatesa. Studija otkriva da su ih jeli Aboridžini prije 2000 godina

Mljeli su ih za tijesto, pekli ih na vatri...

Hand drawn butterfly close-up on a white background. Doodle, simple outline illustration. It can be used for decoration of textile, paper and other surfaces.
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Suradnja između znanstvenika sa Sveučilišta Monash i tradicionalnih vlasnika zemljišta aboridžinskog naroda Gunaikurnai otkrila je, u današnjoj Victoriji, alate koji su se koristili za pripremu bogong moljca za hranu prije oko 2000 godina, piše Smithsonian.

“Imamo usmenu predaju o jedenju bogong moljca u našoj kulturi ali od ranog naseljavanja puno je toga znanja izgubljeno pa je uzbudljivo koristiti nove tehnologije za povezivane sa starim tradicijama i običajima”, kazao je starosjedilac Russel Mullett, vlasnik zemlje koji je bio uključen u istraživanje, za australski ABC.

Mljeli ih za tijesto, pekli ih na vatri

Prvi puta nakon 50 godina, 2019. godine, iskopana je špilja Cloggs u blizini Buchana u istočnoj Victoriji. U špilji je nađen mali brusni kamen, nastao prije između 1600 i 2100 godina. Upotrebom tehnike poznate kao biokemijsko bojanje identificirani su ostaci kolagena i proteina moljaca na kamenu, prvi arheološki dokaz ostataka hrane od insekata na kamenom artefaktu na svijetu, navodi se u priopćenju objavljenome u časopisu Scientific Reports.

Kameni žrvanj je malen i prenosiv pa su ga domoroci nosili na svojim putovanjima. Insekti su se možda mljeli za kolače ili tijesto koji su se zatim mogli dimljenjem konzervirati. Druga popularna tehnika je bila pečenje moljaca na vatri.

Kakav je okus moljca?

Otkriće kamena potvrđuje usmenu predaju da su aboridžinske obitelji ubirale, kuhale i gostile se bogong moljcima više od 65 generacija. Pisana povijest doseljenika bilježi da su mještani skupljali insekte još između 1830. i pedesetih godina. Australski domoroci bi se okupljali na ceremonijama tijekom berbe moljaca. Ali takva okupljana su prestala u roku tri desetljeća nakon dolaska europskih kolonista. Autohtoni Australci oživjeli su tradiciju u dvadesetom stoljeću pa je tako nastao Bogong Moth Festival ili Ngan Girra Festival.

Studija, doktorandice sa Sveučilišta La Trobe, Pettine Love, iz 2011. godine, pokazuje da neki ljudi i danas nastavljaju s tom praksom. Favorizirani način pripreme je roštilj. Iskustva o okusu moljaca se razlikuju, neki kažu da moljci imaju okus maslaca od kikirikija, a drugi opisuju da je okus slatkast poput nektara.

Sigurni su za jelo

Znanstvenike je prethodno brinula razina arsena u moljcima ali se to pokazalo neopravdanim što znači da su sigurni za jelo, kaže Love. Količina moljaca je u tome kraju pala zbog manje kiše, pesticida i svjetlosnog zagađenja.

Špilju Cloggs ljudi koriste već 17000 godina. Aboridžini znaju svoju kulturu bolje od bilo koga drugoga. Mullett kaže da Aboridžini više ne putuju na festivale moljaca u planine pa se povijest više usmeno ne dijeli i tradicija je polako izgubljena. “Sada imamo novi način da prehrambene aboridžinske kulture vratimo u priču.”