Izgleda kako ispijanje osam čaša vode dnevno i nije baš najpametnija stvar, tvrde znanstvenici

Riskiramo takozvano trovanje vodom

ZADNJA IZMJENA: lis. 16, 2016
Foto: kate hiscock/flickr

Desetljećima nas različiti stručnjaci upozoravaju da je potrebno piti barem osam čaša vode dnevno za dobru hidrataciju organizma. Izgleda da to ipak nije dobro i da nas pijenje vode kada nismo žedni može čak i ubiti.

Forsiranjem da pijemo više nego što nam tijelo traži, prenapreže se zaštitni inhibitor gutanja u mozgu i ljudi zapravo riskiraju trovanje vodom, što može izazvati smrt, tvrde znanstvenici sa sveučilišta Monash u Melbourneu.

Opasno je piti vodu kad nismo žedni

Znanstvenici kažu da je vrlo opasno piti kada nismo žedni. Hiponatremija, stanje kada vitalne razine soli u krvi postaju nenormalno niske, nastaje zbog pijenja previše tekućine. Stanje izaziva letargiju, mučninu, konvulzije, a može dovesti do kome i smrti.

6589979029_e63cc57b84_b
Vodu pijte samo kad ste žedni Flickr/Wisconsin Department of Natural Resources

Voditelj studije, doktor Michael Farrell kaže, poštujemo li što tijelo traži, činimo dobro. “Pijte samo kada ste žedni.” Po prvi puta utvrđeno je da tijelo čini napor kod gutanja vode koju ne treba i mora svladavati neku vrstu otpora.

Gutanje na silu

Bilo je slučajeva kada je maratoncima preporučeno da piju više vode, i u određenim okolnostima, slijedeći ove preporuke, umrli su. U ovoj studiji, skeniranje mozga je pokazalo povećanje napora u prefrontalnom području mozga kod gutanja na silu.

Uđe li voda u tijelo brže nego je se tijelo može riješiti, elektroliti u krvi su razrijeđeni. To uzrokuje da voda putuje krvlju i prelazi u stanice i organe kao što je mozak, utječući na njegovu sposobnost funkcioniranja.

Eva Benedik
Telegram autor
1442 članka Više o autoru