Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Još jedan mali korak za ekologiju; grad u Ekvadoru ljudima daje novac za autobusne karte u zamjenu za plastične boce

U gradu Guayaquil postavljen je jedan aparat, u planu ih je puno

Water bottle icon with long shadow on pink background, flat design style
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Briga za okoliš u Ekvadoru se isplati, barem onima koji se koriste javnim prijevozom u Guayaquilu u kojemu stanovnici mogu plastične boce zamijeniti za novac za autobusne karte. Guayaquil, drugi najveći grad u Ekvadoru s 2,7 milijuna stanovnika i njegovo poslovno središte, najonečišćeniji je grad u državi i proizvodi najviše otpada.

Putnici koji se koriste javnim gradskim prijevozom odnedavno na glavnom kolodvoru na posebnom automatu mogu zamijeniti plastične boce za dva centa po komadu. “Zamislite, već za 15 boca možete kupiti kartu”, kazao je putnik Cristian Cardenas. “Isplativije je nego prodavati boce centrima za recikliranje”, dodao je 76-godišnji umirovljenik Washington Bravo koji na taj način dopunjava skromnu mirovinu. Guayaquil proizvodi 4200 tona otpada dnevno, od čega se samo 14 posto može reciklirati. “Grad je korumpiran i prljav. Prije nije bilo tako”, žali se Bravo.

Poboljšat će sustav

Postoji samo jedan mali problem s trenutnim sustavom, a taj je da aparat izdaje novac za boce, što građane ne obvezuje da ga potroše na autobusne karte, a to je bila osnovna ideja cijele priče. Leopoldo Falquez, direktor javnog prijevoznika Metrovije, rekao je za AFP da već rade na tome te da će uskoro postaviti aparate koji automatski, nakon ubacivanja boca, nadopunjavaju kartice za autobuse.

Zasad postoji samo jedan automat za prikupljanje boca, ali Falquez kaže da će ih uskoro biti na svim autobusnim terminalnima u gradu. “Moramo biti svjesni razine zagađenja koju svakodnevno proizvodimo i razine onečišćenja koju smo već akumulirali i što prije poduzmemo odgovarajuće mjere, to bolje”, rekao je Falquez. U dva mjeseca otkako je program pokrenut, u Guayaquilu je prikupljeno više od 24 tisuće boca.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više