Još uvijek niste uvjereni da je izbacivanje mesa iz prehrane dobra odluka? Izvukli smo konkretne učinke

Donosimo nekoliko prednosti zdrave vegetarijanske prehrane

Salad with long shadow, flat design
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Tražite li razlog da prestanete jesti meso, novo istraživanje koje je pratilo utjecaj prehrane bazirane na povrću, sugerira da od toga možemo imati puno koristi. Studija je predstavljena na sastanku Nutrition 2018, Američke udruge za prehranu održane u Bostonu, u lipnju, a u nastavku donosimo još neke od zaključaka brojnih studija koji sugeriraju da je izbacivanje mesa dobra opcija.

1. Zdravije srce

Znanstvenici iz Nizozemske istraživali su skoro 6000 ljudi i utvrdili da su oni koji su jeli proteine biljnog porijekla imali manji rizik nastanka koronarne srčane bolesti, u usporedbi sa ljudima koji su proteine dobivali iz mesa. Američka udruga za srce objašnjava da pretjerani unos proteina životinjskog porijekla može predstavljati problem zbog sadržaja visoko zasićenih masti koje povisuju kolesterol.

Profesor Douglas Paddon-Jones, nutricionist sa sveučilišta Texas savjetuje kombiniranje izvora proteina biljnog i životinjskog porijekla, dodavanjem jogurta, sojinog mlijeka, kinve, graha i grahorica, jaja, tofua i ribe. Studija rađena u Brazilu na 4 tisuće ljudi utvrdila je da se odraslim osobama koje su jele biljne proteine 60 posto manje stvarao talog na arterijama.

2. Manji rizik dijabetesa

Studija koju je provelo sveučilište George Washington istraživala je prehranu Azijata koji žive u Americi. Vegetarijanci su imali manji rizik nastanka dijabetesa. Indeks tjelesne mase im je niži, manje su vrijednosti glukoze, imaju uži struk, manje abdominalne masti i niži kolesterol.

Frank Hu, nutritionist s Harvarda, došao je do sličnog zaključka. Promjena prehrane i uzimanje više povrća, voća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova, sjemenki, a manje hrane bazirane na životinjama, osobito crvenog i procesiranog mesa, može smanjiti rizik dijabetesa tipa II.

3. Manje debljanja

Vegetarijanstvo ne znači automatski da se hranite zdravo. Izbor hrane utječe na puno aspekata zdravlja. Znanstvenici s Harvarda analizirali su težinu više od 125 tisuća odraslih osoba tijekom 4 godine.

Prehrana bazirana na visokokvalitetnoj hrani, kao cjelovite žitarice, voće, povrće i orašasti plodovi povezana je s manjim debljanjem. S druge strane, nezdrava hrana bazirana isto tako na biljkama, slatkiši, rafinirane žitarice i pržena hrana veže se uz debljanje.

4. Smanjuje rizik umiranja

Sama odluka o izboru vegetarijanske prehrane nije dovoljna jer kvaliteta takve hrane čini veliku razliku. Opsežna studija rađena na skoro 30 tisuća Amerikanaca povezala je izbor visokokvalitetne hrane bazirane na biljkama s 30 posto nižim stopom smrtnosti. Visoka kvaliteta hrane životinjskog porijekla imala je malo utjecaja na mortalitet. Ovo se osobito vidi kod ljudi s kroničnim zdravstvenim problemima.

Stručnjaci zaključuju da ipak nema dovoljno dokaza koji bi sugerirali da na biljkama zasnovana prehrana sama po sebi produžava život. Melody Ding, sa sveučilišta Sidney objašnjava da vegetarijanci možda imaju zdravstvene koristi zbog održavanja optimalne težine, nepušenja i izbjegavanja rizika karcinoma povezanog s procesiranim mesom.