Život

OK, više nemamo izlika; studija s Harvarda kaže da vegetarijanstvo može smanjiti barem trećinu smrti

Vegetarijanci imaju niži ukupni kolesterol, niži tlak, manji indeks tjelesne mase...

FOTO: Susan Murtaugh/Flickr

Studija s Harvarda tvrdi da vegetarijanski način prehrane može godišnje spasiti barem milijun Amerikanaca. Posljednjeg desetljeća, sve je više dokaza koji ukazuju na to da je vegetarijanski način prehrane vezan uz manje rizike obolijevanja od kroničnih bolesti.

Ovo istraživanje tvrdi da se barem trećina smrti može izbjeći ako se iz prehrane izbaci meso, a to je dramatično veća brojka nego se prije smatralo. Znanstvenici već dugo vremena pokušavaju identificirati najbolje načine prehrane jer istraživanja pokazuju da se četiri glavna razloga umiranja u zapadnom svijetu mogu izbjeći zdravim načinom života.

Vegetarijanci imaju niži kolesterol

Znanstvenici s Harvarda kažu da ljudi podcjenjuju koristi prehrane bazirane na biljkama, piše Telegraph. U usporedbi s onima koji jedu meso, vegetarijanci jedu manje zasićenih masti i imaju niži kolesterol, a to su faktori koji vode srčanim i drugim zdravstvenim problemima. Vegetarijanska prehrana sadrži, puno C i E vitamina, dijetalna vlakna, folnu kiselinu, kalij, magnezij i fitokemikalije.

Zbog toga vegetarijanci, općenito, imaju niži ukupni kolesterol, niži tlak, manji indeks tjelesne mase, sve faktore povezane s dugovječnošću koji smanjuju rizik mnogih kroničnih bolesti. Ova je saznanja prezentirao, na četvrtoj međunarodnoj konferenciji, Unite to Care, održanoj u Vatikanu ovog tjedna, dr Walter Willett, profesor epidemiologije sa Harvarda.

Kažu da bismo trebali jesti kao gorile

“Samo smo radili kalkulacije koliko bi se smanjila smrtnost ako se okrenemo zdravijoj, na biljkama baziranoj prehrani, ne veganstvu, i naše su procjene da bi se trećina prijevremenih smrti mogla izbjeći. Kada počnemo proučavati, vidimo da je zdrava prehrana povezana s manjim rizikom od gotovo svega na što smo gledali”.

Nedavna studija sa Sveučilišta Toronto utvrdila je da vegetarijanska prehrana može smanjiti određene zdravstvene probleme u istim granicama kao i statini, lijekovi koji se inače za to piju. Znanstvenici pretpostavljaju da bi ljudi, umjesto da se okreću popularnim dijetama, trebali jesti slično kao gorile.

Možemo birati, hrana ili lijekovi

Ideja je i nastala u suradnji s The Bronx Zoo, a proučavala je prehrambene navike gorila, prije nego što je pokus urađen na ljudima. “Za samo 2 tjedna kolesterol im je pao za 35 posto, što se smatra vrlo dramatičnim”, kaže dr David Jenkins za Telegraph.

“Pokazali smo da nema neke razlike u onome što dobivamo pravilnom prehranom u odnosu na koristi lijekova statina”. Dobili ste poruku, a izbor je na vama. Možete promijeniti prehranu ili uzimati statine. Birajte, hrana ili lijekovi.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu