Kako je tvrka koja se bavila proizvodnjom guma počela ocjenjivati fine restorane

Michelinova zvjezdica danas je statusni simbol restorana

Customers get their take away meal at the restaurant of French chef Christopher Coutanceau, who won this year the maximum three Michelin stars, on May 6, 2020 in La Rochelle, as the country is under lockdown to stop the spread of the Covid-19 pandemic caused by the novel coronavirus. (Photo by MEHDI FEDOUACH / AFP)
FOTO: AFP

Michelinove zvjezdice postale su standardno mjerilo za vrhunske restorane. Restorani vrhunske kuhinje često se ocjenjuju pomoću sustava Michelinovih zvjezdica, u kojem je najviše priznanje tri zvjezdice. To priznanje postoji više od stoljeća i dolazi s posebnom pričom o porijeklu, piše Popular Mechanics.

Sustav ocjena Michelinovim zvjezdicama zamisao je braće Andrea i Edouarda Michelina, istih onih koji su pokrenuli svjetski poznatu marku guma. Jedna zvjezdica označava jako dobar restoran, dvije zvjezdice izvrsno kuhanje vrijedno skretanja s puta da bi ga posjetili, a tri zvjezdice su izuzetna kuhinja vrijedna posebnog putovanja.

Sve je započelo s Michelinovim vodičem iz 1900. godine koji zapravo nije imao veze s finim restoranima i automobilima. Prvi ikada napravljeni automobil, barem prvi patentiran, bio je Carl Benzov patentirani automobil na tri kotača, model br. 1 koji je stigao krajem 19. stoljeća. Cilj Michelinovog vodiča bio je pobuđivanje interesa za automobile i gume koje će uskoro uslijediti. Na francuskim cestama je u to vrijeme prometovala tek koja stotina automobila.

Prvo izdanje bilo je s kartama

Prvi Michelinov vodič nije uključivao nikakav sustav ocjenjivanja restorana. Prvo izdanje od 35.000 primjeraka sadržavalo je karte, uključujući popise restorana, hotela i mehaničara na popularnim rutama, zajedno s uputama o tome kako popraviti ili zamijeniti gume. Vodič se dijelilo besplatno. Iako je uključivao informacije o restoranima, prvo izdanje tiskano je kako bi se prikazale pogodnosti dostupne na otvorenoj cesti i potaknulo čitatelje da kupuju automobile.

Ocjene restorana zvjezdicama nastale su tek 1920-ih godina, kada je završio Prvi svjetski rat. Braća Michelin željela su sadržaj učiniti značajnijim, odbacivali su oglašavanje, pa su vodič počeli naplaćivati. A prve Michelinove zvjezdice dodijeljene su 1926. godine. Drugo izdanje vodiča bilo je ograničeno samo na restorane u Francuskoj koji su mogli dobiti samo jednu zvjezdicu.

Na početku, imati Michelinovu zvjezdicu značilo je samo da je restoran mjesto s finom kuhinjom. Tek 1931. godine sustav se proširio s jedne na tri zvjezdice. Nakon što je dobro uspostavljen u Francuskoj, vodič ne izlazi tijekom Drugog svjetskog rata, budući da je sadržavao karte koje bi mogle biti korisne saveznicima. Od skromnih početaka u Francuskoj, sustav Michelinovih zvjezdica sada prepoznaje restorane u 37 zemalja u Europi, Aziji, Sjevernoj i Južnoj Americi.