Kako preživjeti zimu? Pa, nas tješi da je manje hladno onima s više masnih stanica

Tijelo se grije drhtanjem, a toleranciju možemo razvijati i dužim boravkom vani

ZADNJA IZMJENA: stu. 12, 2017
Foto: Profimedia, Stock Budget

Kako nagovještvaju meteorolozi polako nam se približava prava zima. Mnogi od nas još će uvijek uživati vani na oštrome zraku jer vole kad im je hladno. A neki baš i neće.

Sposobnost da osjećamo promjene temperature važna je za ljudsko preživljavanje. Male promjene temperature tijela mogu imati štetan utjecaj, stavljajući nas u rizik od moždanog udara ljeti ili hipotermije zimi.

Kad drhtimo zbog hladnoće, mišići izbacuju toplinu u tijelo

Da bi održalo stabilnu temperaturu, tijelo je razvilo sofisticirani mehanizam da osjeti i reagira na izmjene temperature. Živci u našoj koži su prva linija obrane. Oni prepozanju promjene u temperaturi i prenose informaciju u mozak.

Percepcija hladnoće vrlo je subjektivna. Jednom kada mozak dobije informaciju da je temperatura niža, šalje signal krvnim žilama da smanje dotok krvi prema površini tj. koži. Ovaj proces vazokonstrikcije prevenira dalji gubitak topline i štiti tijelo.

Vazokonstrikcija u prstima ruku i nogu je osjećaj kada mnogi posežu za rukavicama i toplim čarapama. Ograničavanjem dotoka krvi prema koži počinjemo drhtati. Ove nesvjesne, ritmičke kontrakcije mišića izbacuju toplinu da zagrijemo tijelo.

Što više masnih stanica imamo, manje nam je hladno

Ovaj psihološki odgovor ugrađen je u naš tjelesni sustav, ali varira od osobe do osobe. Što utječe na to kako reagiramo na hladnoću. Veličina ima utjecaja. Znači, što je veća površina tijela, više se topline gubi.

Ovo je i u uskoj vezi s potkožnim masnim tkivom. Masne stanice su izvanredni izolator. Što je više masnih stanica, izolacija je bolja. Kako muškarci i žene reagiraju na hladnoću ovisi o obliku tijela.

Uzmemo li muškarca i ženu iste težine i usporedive površine tijela, kako žene uglavnom imaju više potkožne masti, manje im je hladno. Ako usporedimo muškarca i ženu koji imaju približno istu količinu potkožne masti, žena vjerojatno ima veću površinu, ali manji indeks tjelesne mase i gubit će temperaturu brže.

Osjetljivost na hladnoću ovisi u o mjesečnoj fluktuaciji hormona

Kada je riječ o našim ekstremitetima spol ima ulogu. Vazokonstrikcija je češća kod žena. Mjesečna fluktuacija hormona doprinosi osjećaju koliko nam je hladno. Žene drugačije reagiraju tijekom menstrualnog ciklusa.

Kod muškaraca, više razine testosterona mogu smanjiti osjetljivost na hladnoću desenzibilirajući jedan od glavnih receptora hladnoće u tijelu koji se nalazi u koži.

Oko šezdesete godine sposobnost tijela da očuva toplinu i reagiranje na hladnoću počinju se smanjivati. Starije osobe ne počinju drhtati dok temperatura nije bitno niža, u usporedbi s njihovim mlađim godinama i imaju problema da se ugriju.

Pokušajte razvijati toleranciju što dužim boravkom vani

Kada se naše tijelo često izlože hladnim temperaturama, ono se eventualno privikne. Ne govorimo o tome da budete vani 5 minuta, a ostatak dana se grijete. Stanovnici hladnijih regija manje reagiraju na hladnoću.

Oni isto drhte i smanjen im je dotok krvi prema površini tj koži, ali u manjoj mjeri. Postoji nekoliko načina kako se tijelo može prilagoditi na pad temperature, ili povišenjem temperature koju generira metabolizam ili konzervacijom topline.

Ako sam je često hladno, pokušajte više vremena biti vani da bi razvili toleranciju. Ili se zbilja dobro umotajte da vam ne bude tako hladno, savjetuje Medical News Today.

Eva Benedik
Telegram autor
1442 članka Više o autoru