Kako se spasiti od propasti u krizi? Pa eto, proizvođači krumpira u Belgiji fino mole ljude da jedu više pomfrita

U belgijskim skladištima stoji 750 tisuća tona krumpira, a restriktivne mjere su uništile potražnju

A customer buys French fries at a food truck in Steenvoorde, northern France on October 15, 2018 as the harvest of potatoes reduced following summer drought. (Photo by PHILIPPE HUGUEN / AFP)
FOTO: AFP/Ilustracija

Poznato je da Belgijanci vole pomfrit, često u kombinaciji s majonezom, no teško pogođen poljoprivredni sektor sada želi da im krumpiri postanu obrok dva puta tjedno, piše u ponedjeljak BBC.

Romain Cools, predstavnik sindikata proizvođača krumpira Belgapom to smatra pitanjem opstanka jer je zbog pandemije koronavirusa znatno pao izvoz tog povrća.

U belgijskim skladištima stoji 750 tisuća tona krumpira, a restriktivne mjere su uništile potražnju. “Jedimo pomfrit dvaput tjedno, umjesto jednom“, apelirao je Cools.

Pogođeno tržište

Od sredine ožujka restorani u Belgiji su zatvoreni, a utihnula su i druga tržišta za krumpir.

Tešku situaciju pogoršalo je i otkazivanje velikog broja proljetnih i ljetnih festivala u zemlji.

Pogođeno je i svjetsko tržište krumpira. Belgija je jedna od najvećih izvoznika proizvoda od krumpira, uključujući smrznuti pomfrit. Godišnje izveze oko 1,5 milijuna tona u više od 100 država.