Kakva vijest: restorani Noel i Draga di Lovrana upravo su dobili Michelinove zvjezdice

Zagreb je dobio prvu Michelinovu zvjezdicu, sada ih ima pet hrvatskih restorana

FOTO: Borko Vukosav

Michelin je upravo objavio vodič za Hrvatsku u kojem su našim domaćim restoranima dodijelili dvije nove zvjezdice. Prvu je dobio zagrebački Noel, chefa Gorana Kočiša i Ivana Juga, a druga je otišla u Dragu di Lovranu, restoran mladog chefa Denija Srdoča. Veliko je priznanje i da su dosadašnji hrvatski restorani s Michelinovom zvjezdicom Pelegrini u Šibeniku, Monte u Rovinju i 360 u Dubrovniku zadržali svoje zvjezdice.

Hrvatska tako sada ima pet restorana s Michelinovim zvjezdicama, dok se na Bib Gourmand listi (također Michelinova lista, ali restorana koji nude odličnu hranu, po prihvatljivim cijenama), našlo osam hrvatskih restorana, što je dvostruko više u odnosu na prošlu godinu. Rezultat je to tajnog obilaska hrvatskih restorana od strane profesionalnih Michelinovih inspektora.

‘Moderna jela visoke kvalitete koja se dugo pamte’

Iz Michelina su za Noel napisali kako imaju jako zanimljivu vinsku kartu zbog koje ih vrijedi posjetiti te kako koriste visoko kvalitetne sastojke i održavaju visok standard kuhanja. U restoranu Draga di Lovrana posebno su nahvalili način kuhanja te napomenuli da chef posebno pazi da su sastojci lokalni.

Konkretno napisali su ovo: “Moderan restoran s ugodnim osvjetljenjem te trendovskim namještajem gdje gosti mogu uživati u uzbudljivim jelima, punim boja, koje priprema vlasnik, chef Goran Kočiš. Ukusna moderna i kreativna jela ovdje se poslužuju uz ponudu hrvatskih, francuskih i talijanskih vina koje pomno odabire somelijer “, pišu za zagrebački Noel.

“Chefu su prioritet lokalni sastojci od kojih stvara dobro izbalansirana moderna jela visoke kvalitete koja se dugo pamte. Lokacija oduzima dah, kao i pogled iz restorana i s terase”, stoji u Michelinovom vodiču.

‘Sve više smo prepoznati po kvalitetnoj gastronomskoj ponudi’

“Izuzetno nas veseli što Hrvatska sada ima čak pet restorana s prestižnom Michelinovom zvjezdicom. Nakon Rovinja, Dubrovnika i Šibenika, zvjezdice zasluženo dobivaju Kvarner i Zagreb. Nove zvjezdice i preporuke hrvatskim restoranima dokaz su da naša gastronomska scena zadovoljava vrlo zahtjevne međunarodne kriterije kvalitete, ali i da smo u svijetu sve više prepoznati po kvalitetnoj gastronomskoj ponudi”, kaže direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

“Ovaj izbor pokazuje potencijal hrvatske gastronomske scene koju obogaćuje višestruki utjecaj; od mediteranskih okusa koji se nalaze u Dalmaciji, talijanskih utjecaja u Istri i slavenskih okusa od Zagreba do Slavonije, koji svi zajedno stvaraju jedinstveni kulinarski identitet”, izjavio je Gwendal Poullennec, međunarodni direktor Michelin vodiča.

Bib Gourmand

Michelinove oznake Bib Gourmand uz prošlogodišnje restorane Konoba Mate (Korčula), Dunav (Ilok), Vuglec Breg (Krapina) i Konoba Fetivi (Split), dobivaju Batelina (Banjole), Konoba Vinko (Konjevrate), Agava (Zagreb) i TAČ (Zagreb).

Restoranima je čestitao i ministar turizma Gari Cappelli: “Ovim putem čestitam svim odabranim restoranima na velikom priznanju za uporan rad, umijeće i želju za razvijanjem te predstavljanjem onog najboljeg što Hrvatska nudi. Čak 93 posto turista tijekom svog putovanja doživi ‘posebno iskustvo vezano uz hranu i piće’ što ukazuje da je eno-gastronomija sadržaj za koji su gotovo svi turisti zainteresirani.”