Kalifornija bi mogla zabraniti kavu bez kofeina dobivenu europskom metodom dekofeinizacije

Kava se ovom metodom priprema više od 50 godina

FOTO: Fahmi Fakhrudin/Unsplash

Kalifornija bi uskoro mogla zabraniti kavu bez kofeina, piše PR Newswire. Zabrana najčešće kave bez kofeina, dobivene takozvanom europskom metodom dekofeinizacije, uskratila bi pristup sigurnom proizvodu mnogim Amerikancima koji vole ovu vrstu kave, koja je povezana sa smanjenim rizikom više vrsta karcinoma i drugim prednostima, upozorilo je američko Nacionalno udruženje za kavu, NCA.

Udruženje će iznijeti cijeli niz znanstvenih dokaza koji potvrđuju sigurnost europske metode dobivanja kave bez kofeina kao odgovor na peticiju koju je aktivistička skupina Fond za obranu okoliša podnijela američkoj Upravi za hranu i lijekove (FDA), dok i aktivistička skupina Clean Label Project u skupštini Kalifornije lobira za zabranu.

Tako se priprema 50 godina

Kava se europskom metodom dekofeinizacije priprema više od 50 godina. Gotovo sva dekofeinizacija kave obavlja se izvan SAD-a, a najveći izvor neprženih zrna kave bez kofeina su Njemačka, Italija i Švicarska.

Europska metoda dekofeinizacije odobrena je kao sigurna prema rigoroznim standardima FDA, Europske agencije za sigurnost hrane, Food Standards Australia New Zealand i drugih tijela za sigurnost hrane u svijetu, kaže NCA.

Sigurna je za pijenje

Sićušni tragovi kemikalije metilen klorid koja se koristi tijekom postupka odobreni su kao sigurni i FDA je izjavila da rizik ne postoji, a u 17 testiranih uzoraka tragovi kemikalije su ostali ispod propisane sigurne razine, piše PR Newswire.

Druge metode dekofeinizacije su manje dostupne i skuplje.

Neovisni znanstveni dokazi pokazuju da je pijenje kave bez kofeina, dobivene europskom metodom, sigurno, i povezano s manjim rizikom od puno vrsta karcinoma i drugim značajnim koristima za zdravlje.

Sudar mišljenja

Kalifornijska znanstvena zajednica zaključila je prije da je veliki broj studija pokazao nedostatne dokaze da bi kava uzrokovala karcinom.

Pijenje kave čak smanjuje rizik karcinoma jetre i endometrija. Američko društvo za borbu protiv karcinoma ažuriralo je 2020. godine prehrambene smjernice za prevenciju karcinoma i zaključili su da kava smanjuje rizik raka kože, usta i grla, i vjerojatno jetre i endometrija.

Američki institut za istraživanje karcinoma preporučuje redovito konzumiranje kave. Svjetski fond za istraživanje karcinoma kaže da postoje snažni dokazi da kava smanjuje rizik karcinoma jetre i maternice.