Pozitivan učinak kave: usporava razvoj ciroze i smanjuje rizik od raka jetre

Filter kava, instant i espresso podjednako su učinkovite

FOTO: Pixabay

Jetra je najveći unutarnji organ u tijelu i neophodna je za život. Obavlja više od 500 različitih funkcija uključujući preradu probavljene hrane iz crijeva, suzbijanje infekcija u tijelu, proizvodnju, razgradnju i regulaciju brojnih hormona te stvaranje enzima i proteina koji su odgovorni za većinu kemijskih reakcija u tijelu. Prema nedavnim istraživanjima, kava usporava razvoj ciroze jetre, smanjuje rizik od raka jetre, te pijenje kave može usporiti progresiju bolesti jetre.

Složenost jetre čini je osjetljivom na mnoge različite bolesti, uključujući:

  • hepatitis: najčešći oblik bolesti jetre koji uzrokuje upalu jetre. Može se pojaviti u virusnim (hepatitis A, B, C, D i E) i nevirusnim oblicima (na primjer hepatitis povezan s alkoholom i autoimuni hepatitis), a također može imati autoimune ili genetske uzroke i može rezultirati akutnim ili kroničnim stanjem
  • cirozu: ciroza je pretjerani razvoj ožiljnog tkiva unutar jetre koji može dovesti do potpunog zatajenja jetre. To je rezultat dugotrajnog, kontinuiranog oštećenja organa
  • bolest masne jetre: koja uključuje niz stanja u kojima dolazi do nakupljanja masti u stanicama jetre. Uzrokovana je određenim kemijskim spojevima (osobito alkoholom) te prehrambenim i endokrinim poremećajima, poput pretilosti i dijabetesa
  • rak jetre: može se pojaviti i kao primarni (rak koji počinje u jetri) i kao sekundarni/metastatski (rak koji se prvo razvije drugdje u tijelu, a zatim se proširi na jetru)
  • autoimuna stanja: kao što su autoimuni hepatitis, primarni sklerozirajući kolangitis i primarni bilijarni kolangitis
  • genetske bolesti: kao što su hemokromatoza, Wilsonova bolest i Gilbertov sindrom

Bolesti jetre u brojkama:

  • procjenjuje se da bolest jetre pogađa 6 posto stanovništva Europske Unije ili približno 29 milijuna ljudi
  • peti je najveći ubojica u EU
  • rak jetre je peti najčešći uzrok smrti povezanih s rakom u svijetu i 14 najzastupljeniji u Europi
  • rak jetre uzrokuje 5,4 posto ili 695.000 smrtnih slučajeva diljem svijeta, od čega 47.000 smrti u Europi
  • procjenjuje se da je više od 10 milijuna ljudi u Europi pogođeno hepatitisom dok Svjetska Zdravstvena Organizacija procjenjuje da u Europi postoji oko 4 milijuna nositelja hepatitisa C

S obzirom na to da su kronične bolesti jetre rastući uzrok smrtnosti u Europi, Britanska Zaklada za zdravlje jetre provela je reviziju i analizu niza znanstvenih studija i u svom izviješću “Kava i jetra – potencijalni zdravstveni benefiti” potvrdila da pijenje kave ima pozitivan učinak na zdravlje jetre. Točnije, podaci dobiveni analizom pokazuju da redovito pijenje kave može prevenirati rak jetre. Iste je rezultate dobila i Svjetska Zdravstvena Organizacija čiji su stručnjaci analizirali više od 1000 studija provedenih na ljudima.

U izviješću britanske Zaklade stoji da pijenje kave smanjuje rizik od razvoja drugih stanja kao što su fibroza i ciroza jetre, ali i da pijenje kave može usporiti progresiju bolesti jetre kod nekih pacijenata. Sjajna je vijest da navedeni benefiti ne ovise o načinu pripreme kave te da su filter kava, instant i espresso podjednako učinkovite.

kava sprečava bolesti jetre
Pixabay

Dobrobiti konzumiranja kave

Epidemiološki dokazi pokazuju da postoji obrnuta povezanost između umjerene količine kave konzumacija i rizik od razvoja niza bolesti jetre uključujući rak, fibrozu i cirozu.

Studije na pacijentima s različitim bolestima jetre otkrile su da umjereno pijenje kave ima pozitivan učinak na ograničavanje brzine napredovanja bolesti.

Rezultati su pokazali da:

  • pijenje umjerenih količina kave može pomoći u smanjenju rizika od raka jetre i da rizik od razvoja raka jetre opada kako raste potrošnja kave
  • umjerena konzumacija kave također može biti povezana sa sporijim napredovanjem kronične bolesti jetre. Utvrđeno je da pacijenti koji su konzumirali veće količine kave pokazuju blaži tijek fibroze, osobito u onih s bolešću jetre uzrokovanom unosom alkohola
  • povezanost između umjerene konzumacije kave i sporijeg razvoja fibroze postoji te je primijećena u pacijenata s fibrozom (stvaranje abnormalno velike količine ožiljnog tkiva u jetri), cirozom, nealkoholnom bolešću jetre i hepatitisom
  • osobe s hepatitisom C koji imaju veću konzumaciju kave, imaju nižu stopu napredovanja bolesti od onih koji piju manje kave
  • konzumacija kofeina povezana je sa sporijim razvojem ciroze kod pacijenata kojima je zakazana biopsija jetre
  • uz kofein, ispitivana je pozitivan učinak nekoliko različitih komponenti kave na zdravlje jetre. Tako su kod lipida – kaveola i kafestola – utvrđena određena antikarcinogena svojstva, te je potvrđeno da klorogena i kafeinska kiselina pokazuju antivirusna svojstva
  • pokazalo se da jedan od produkata razgradnje kofeina, paraksantin, usporava rast tipa tkiva koji se vidi kod fibroze jetre i raka jetre
  • još nije potpuno jasno može li, i u kojoj mjeri, kofein biti odgovoran za smanjenje rizika od razvoja ovih bolesti, ali se smatra da ima pozitivnu ulogu
  • istraživanja pokazuju da konzumacija kave nije povezana s gastrointestinalnom disfunkcijom

Jetra i kava: 7 stvari koje trebate znati o utjecaju kave na jetru

Najvažnije rezultate izviješća Zaklada je objavila na svojim službenim stranicama, stoga vam u nastavku donosimo odgovore na najčešća pitanja o utjecaju kave na zdravlje jetre.

1. Može li pijenje kave spriječiti bolesti jetre?

Postoje dobri dokazi da ispijanje kave može smanjiti rizik od vrste raka jetre koji se zove hepatocelularni karcinom. Postoje i neki dokazi da ispijanje kave može smanjiti rizik od oštećenja jetre poput ožiljaka i ciroze. Blagotvorni učinci utvrđeni su za filter, espresso i instant kavu. Ipak, ispijanje kave ne može uvijek spriječiti bolest jetre. Čak i ako pijete puno kave, važno je smanjiti alkohol, jesti zdravu uravnoteženu prehranu i biti fizički aktivni.

2. Može li pijenje kave biti korisno ako imam bolest jetre?

Postoje dokazi da kava može usporiti napredak bolesti jetre kod nekih ljudi. Neka su istraživanja pokazala da je manja vjerojatnost da će ljudi umrijeti od bolesti jetre ili razviti cirozu ako piju kavu. Ipak, kava nije dovoljna sama po sebi. Važno je pridržavati se savjeta nadležnog liječnika. Ako vam je savjetovano da smanjite kavu ili kofein zbog drugog zdravstvenog stanja, razgovarajte sa svojim liječnikom i slijedite njegove upute.

3. Koliko kave treba piti kako bi se potaknulo zdravlje jetre?

Prethodne studije su pokazale da ljudi koji piju od 3 do 4 šalice kave svaki dan imaju manji rizik od bolesti jetre nego ljudi koji uopće ne piju kavu. Ipak, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo koliko kave treba popiti da bismo napravili razliku, ali i kako bi se utvrdilo može li to na druge načine utjecati na zdravlje.

4. Kako kava pomaže u prevenciji bolesti jetre?

Još nije u potpunosti jasno kako kava pomaže u prevenciji bolesti jetre ili kako kava djeluje na različite uzroke bolesti jetre, poput alkohola i virusnog hepatitisa.

Postoji mnogo različitih sastojaka u kavi i nije provedeno mnogo istraživanja o tome kako svi oni utječu na jetru. Smatra se da su neki od njih, uključujući kofein, antioksidansi koji mogu pomoći u zaštiti od oštećenja tkiva jetre.

Ali nisu svi ljudi koji piju kavu zaštićeni od bolesti jetre. Vjerojatno postoje neke individualne razlike koje utječu na djelovanje kave. Pozitivni učinci kave na svakog pojedinca mogli bi biti povezani s mnogim stvarima, od genetike i zdravlja crijevnog mikrobioma do onoga što osoba jede i pije. A uvelike može ovisiti i o tome je li fizički aktivna i je li pušač.

5. Kako kava bez kofeina utječe na jetru?

Nije provedeno dovoljno studija o učincima kave bez kofeina. Čini se da postoje neki dokazi da može biti od pomoći, ali potrebno je više istraživanja.

6. Kako napici koji sadrže kofein utječu na zdravlje jetre?

Kofein bi mogao biti jedan od razloga zašto kava može biti od pomoći jetri. Ali postoji mnogo drugih stvari u kavi koje bi također mogle biti uključene. Istraživanja drugih pića koja sadrže kofein dala su različite rezultate. Primjerice, pijenje zelenog čaja u normalnim količinama je sigurno, ali dodaci zelenog čaja mogu biti opasni za jetru, osobito ako već imate oboljenje jetre. Zato je iznimno važno potražiti savjet specijaliste ili kliničkog nutricioniste.

7. Postoje li određeni rizici?

Ispijanje kave trebalo bi biti sigurno za većinu ljudi. Ako ste trudni ili imate srčanih problema, trebali biste razgovarati sa svojim liječnikom o tome koliko je kava sigurna za vas. Određeni pacijenti s određenim stanjima možda će morati ograničiti unos kofeina.

Na primjer, trudnicama se savjetuje da ograniče unos kofeina na 200 do 300 miligrama dnevno što je ekvivalentna količina koja se nalazi u 2 do 3 šalice kave. Također, treba imati na umu da je puno masti ili šećera loše za jetru, čak i ako dolazi s kavom. Stoga nemojte redovito piti kavu sa šećerom, sirupima ili vrhnjem.