Karcinomi u unutrašnjosti usta su zbog HPV-a sve češća pojava, znanstvenici misle da bi tu zubari mogli pomoći

Recimo, predlažu da zubari pričaju sa svojim pacijentima o njihovu seksualnom životu

ZADNJA IZMJENA: sij. 14, 2018
Foto: Wikimedia

Navikli smo da nas zubari pitaju boli li nas zub, je li osjetljiv na toplo ili hladno, boli li nas dok žvačemo, koristimo li konac svakodnevno? Ali izgleda da stižu i malo drugačija pitanja: ona o našem seksualnom životu. Pitanja o oralnom seksu mogla bi biti ključna u prevenciji karcinoma ždrijela, grla, tonsila i pozadine jezika koje može izazvati humani papiloma virus, HPV, koji se širi oralnim seksom.

Studija, objavljena u časopisu Journal of Americal Dental Association kaže da puno zubara kontrolira svoje pacijente na simptome ovih karcinoma, ali ipak većina zubara ne postavlja pitanja o seksualnom životu. Uglavnom, govore o karcinomu kada vide da pacijent već ima simptome kao izraslinu na vratu ili grlobolju koja nikako da prođe, kaže izviješće. To znači da većina pacijenata propušta važan razgovor o faktorima rizika i metodama prevencije.

Nakon 2000. godine broj oboljelih rapidno raste

Prepreke ovim pitanjima su obično nedostatak privatnosti u ordinaciji i strah da će pacijentu biti nelagodno zbog postavljanja osjetljivih pitanja. Ali zbog povećanja broja karcinoma ždrijela kojem pridonosi HPV, zubari bi mogli biti ključni u promoviranju prevencije HPV-a, tvrdi autorica studije, profesorica Ellen Daly. Prije 1990. godine samo je 21 posto tih karcinoma uključivalo prisutnost HPV-a. Nakon 2000. godine taj broj raste na gotovo dva od tri slučaja, kaže analiza sa sveučilišta Wisconsin School of Medicine and Public Health.

Znanstvenici vjeruju da njihova studija naglašava važnost posjete zubaru kao načina edukacije pacijenata o faktorima rizika, simptomima na koje trebaju paziti i što mogu učiniti da se zaštite. Nadaju se da će rezultati studije ohrabriti zubare da pojačaju svoje napore oko komunikacije s pacijentima oko bolesti, što može imati ulogu u smanjenju rizika.

Eva Benedik
Telegram autor
1392 članka Više o autoru