Dobra vijest za alkoholičare: najozbiljnije istraživanje do sada dokazalo da kava spriječava rak jetre

Još jedno istraživanje pokazalo da antioksidansi u kavi čine čuda za naš organizam.

FOTO: Rudolf Vlček/Flickr

Najnovije istraživanje svjetskih znanstvenika pokazalo je kako svakodnevno umjereno konzumiranje kave smanjuje rizik od dobivanja raka jetre kod alkoholičara. Iako su neka prijašnja istraživanja pokazivala kako bi i sam kofein mogao biti okidač za bolesti jetre, najveća studija do sad pokazala je kako rizik postoji samo ako se kava prekomjerno konzumira.

Njezin pozitivan učinak na organizam i samo smanjenje od rizika raka jetre stručnjaci povezuju s antioksidansima te energetskim učinkom koji razbuđuje organizam. Analiza rezultata Svjetske udruge za istraživanje raka te Američkog instituta za istraživanje raka obuhvatila je čak 34 globalna ispitivanja provedena na više od osam milijuna ispitanika.Sama studija bavi se utvrđivanjem kako prehrana, tjelesna težina i fizička aktivnost utječu na rizik od dobivanja raka jetre.

Ne bi trebali piti više od 45 ml alkohola dnevno

‘Ovo istraživanje također je pokazalo koliko pića zapravo uzrokuje rak jetre. Rrizično je svakog dana popiti više od 45 ml alkohola, a osim konzumiranjem kave, rizik se može smanjiti dijetom kod pretilih osoba te redovitom fizičkom aktivnošću’, otkrila je Anne McTiernan, jedna od znanstvenica Američkog instituta za istraživanje raka.

Valja istaknuti kako su ranija istraživanja pokazala kako sastojci kave imaju pozitivan učinak i kod smanjenja rizika od srčanog udara, problema s pamćenjem te još nekolicine drugih bolesti.