Kreperiji Le Mika ne ide loše; iz Masarykove sele u veći prostor u Teslinoj, i ozbiljno šire kuhinju

Ušli su u prostor nekadašnje Bistroteke, planiraju otvorenje u subotu

ZADNJA IZMJENA: svi 25, 2018
Foto: Borko Vukosav/Telegram

Dosad ste, ako već niste bili tamo, vjerojatno čuli za Le Miku, prvu pravu francusku kreperiju u Hrvatskoj, otvorenu prošlo ljeto u zagrebačkoj Masarykovoj ulici. Francuski chef Mika Alix tamo priprema francuske specijalitete, crêpes i galettes, a cijeli koncept osmislio je prije nekoliko godina kad je iz Francuske preselio u Zagreb.

Le Mika se u Zagrebu u međuvremenu primila dosta uspješno, postala je jedno od popularnijih mjesta u gradu. Jedini problem im je bila činjenica da, zapravo, u minijaturnom unutarnjem prostoru nisu mogli smjestiti ništa drugo, osim kuhinje. Mjesta za goste je, naime, bilo samo na terasi.

A onda su nedavno, početkom svibnja, ušli u prostor bivše Bistroteke u Teslinoj 14, odmah pokraj Timeove slastičarnice. Osvježili su ga novom bojom, a zagrebačka umjetnica Aleksandra Gavrilović oslikala je zidove pariškim motivima pa je tako na jednom od njih i pariški Montmartre. Otvorenje planiraju za ovu subotu.

Chef Mika Alix prvoj je u Masarykovoj, u dosta malom prostoru, otvorio prvu francusku kreperiju. Sad u Teslinoj uvodi nova jela Borko Vukosav/Telegram

Većinom tipična francuska jela

Najviše posla imali su, priča nam Alix, s kuhinjom jer su tamo mijenjali gotovo sve. Sada najavljuju ozbiljno proširenje dosadašnje ponude. “Masarykova je bila moj laboratorij. Rekao bih da sam tamo zapravo testirao cijelu stvar. A odluka o preseljenju došla je nekako spontano. Čuo sam da vlasnici izlaze i iz prostora i to je bilo to. Nisam ni gledao druge lokale”, priča. Le Mika u Teslinoj sad ima 36 sjedećih mjesta, a na terasi 24 pa je Alix oko sebe okupio i ozbiljan tim ljudi u kuhinji i za šankom.

Sad imaju 36 sjedećih mjesta unutra, a na terasi 24 Borko Vukosav/Telegram

U cijelu priču uključio je i 27-godišnjeg sina Pierricka, koji je iz francuskog Lillea došao u Zagreb, i sad će u Le Miki raditi kao barmen i pripremati koktele. S novim i većim prostorom, malo su promijenili i koncept. Le Mika sad funkcionira kao bistro i kreperija, što znači da crêpes i galettes ostaju u ponudi, ali sad kreću i s doručkom, a za koji tjedan s ručkom i večerom.

Le Mika Borko Vukosav/Telegram

“Nisam ja tu smišljao ništa prekomplicirano. Uzeo sam nekoliko tipičnih francuskih jela, poput recimo, sendviča croque monsieur, croque madame, beef bourguignona, tatarskog odreska i salate s patkom, promijenio po nekoliko stvari u receptu i to je sve. Radit ću zapravo vrlo jednostavna jela, većinom francuska. A i ona koja to nisu, bit će napravljena na francuski način”, objašnjava nam gospodin Alix.

Le Mika Borko Vukosav/Telegram

Uskoro kreću s ručkom i večerom

Kuhinja će raditi od 8:30 do 23 sata. Za doručak će tako pripremati jaja na nekoliko načina i posluživati kroasane i baguette koje će uzimati iz Korice. Radit će i sendviče, a Alix posebno ističe croque madame koji je zapravo francuski tost sa šunkom i sirom, ali preko svega ide i jaje.

‘Radit ćemo vrlo jednostavna jela, većinom francuska, poput sendviča croque monsieur, croque madame, beef bourguignona…’ Borko Vukosav/Telegram

Tu su još i smoothieji te sve popularnije smoothie zdjele, odnosno smoothie poslužen s granolom i raznim žitaricama. U ponudu će uvesti i nekoliko vrsti kiševa, američke palačinke i deserte poput pite od jabuka. Za ručak i večeru imat će nekoliko jela poput raznih hladnih salata s tunom, patkom i lososom, tatarskog i dugo kuhane junetine koja, kažu, najviše podsjeća na pašticadu.

Počinju s doručkom, kroz par tjedana uvode ručak i večeru Borko Vukosav/Telegram

Svakog dana imat će i jednu dnevnu ponudu koja će uključivati jelo, desert i piće. Između ručka i večere, posluživat će tartine, odnosno, francuske tapase s raznim dodacima poput namaza, povrća i lososa. Imat će nekoliko etiketa francuskih i hrvatskih vina, od kojih Alix ističe Zlatan Plavac kao ono koje mu, kaže, paše uz sve.

Le Mika u Teslinoj 14 Borko Vukosav/Telegram

Andrea Božić
Telegram autor
236 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program