Krunoslav Capak uvjerava građane da je situacija s koronom zapravo dobra

Gostovanje šefa HZJZ-a u Dnevniku Nove TV

ZADNJA IZMJENA: kol 14, 2020
Foto: Screenshot RTL
Što se upravo događa s koronavirusom:

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, izjavio je za Novu TV kako smatra da su mjere, koje se zbog koronavirusa poduzimaju u Hrvatskoj dobre, iako priznaje da je porast broja novozaraženih zabrinjavajući.

“U ovom trenutku u Hrvatskoj imamo milijun ljudi više. Kad se to stavi u perspektivu, imamo dobru situaciju. Ako bude trebalo pojačati mjere, to ćemo napraviti”, rekao je Capak te istaknuo kako postoji čitav niz mjera koje još nisu koristili. Što bi konkretno iduće mogli učiniti u slučaju daljnjeg povećanja broja, za koji njegova kolegica dr. Markotić vjeruje da će se dogoditi, nije želio otkriti.

Od lipnja zaražena 102 turista

Kazao je kako je prosjek godina u oboljelih u Hrvatskoj sada 31 te da su mahom zaražene mlađe osobe, koje su bile na ljetovanju, u noćnim klubovima i na različitim proslavama. Mladi, kako je rekao, imaju slabe simptome ili ih uopće nemaju.

Iznio je podatak da je u Hrvatskoj od lipnja zaraženo 50 turista od kojih se 41 još nalazi u našoj zemlji. No, pojasnio je kako je ukupan broj zaraženih turista 102, uzmu li se u obzir i podaci koje su dobili preko zdravstvenog sustava iz drugih zemalja, odnosno onih u koje su se turisti vratili pa razboljeli.

Komentirao je optužbe da je veliki broj uvezenih zaraza iz Hrvatske u Njemačku pri čemu je istaknuo kako je najveći broj uvezenih ondje s Kosova i uz Turske, a tek onda iz Hrvatske i to od početka epidemije.

Polazak u školu

Govoreći o predstojećoj školskoj godini, kazao je kako će radna skupina koju je imenovalo Ministarstvo obrazovanja razmotriti situaciju i donijeti najbolje odluke vezane uz polazak uz školu. “Mi se nadamo da će sva djeca normalno krenuti u školu, a u slučaju bolesti će se pronaći neka rezervna opcija za one koji su u samoizolaciji poput e-škole i TV-a”, kazao je.

Ta će skupina, kako je rekao, donijeti i odluku hoće li u školama biti obvezne maske. Ako djeca, kaže, ne budu mogla održavati distancu, što je inače teško izvedivo, maske će se morati nositi. “Vjerujem da će škole onda pronaći način da ih osiguraju”, dodao je.

Rad epidemiologa na jesen

Capak je rekao i kako razmatraju opcije pomoći u radu epidemiolozima. “Razgovaramo i da uključimo i druge zdravstvene djelatnike kao sanitarne inženjere da odrade neke poslove epidemiologa na jesen, te da uključimo i one koji su završili medicinski faks i rade šest mjeseci pod nadzorom”, kazao je.

Pritom je dodao kako očekuju odgovor od Ministarstva zdravstva na njihov prijedlog da mladi tek završenih liječnici tih prvih šest mjeseci odrađuju pod nadzorom epidemiologa i tako im pomažu.

Zdravka Grund
Telegram autor
1736 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program