Ovo je 11 ljekovitih čajeva koje bi svatko trebao imati kod kuće

Svaki sa svojim jedinstvenim svojstvima i prednostima ima značajnu ulogu u održavanju tjelesnog zdravlja

FOTO: Pexels

Istraživanje je pokazalo da su čajevi, nakon vode, drugi najčešće korišteni napitak na svijetu. Različite vrste čajeva nude bogatstvo prirodnih sastojaka koji mogu poboljšati imunološki sustav, smanjiti stres, potaknuti probavu i pružiti brojne druge zdravstvene benefite. U nastavku smo istražili 11 najljekovitijih čajeva koji, svaki sa svojim jedinstvenim svojstvima i prednostima, ima značajnu ulogu u održavanju tjelesnog zdravlja.

Koje vrste čajeva postoje?

Na globalnom putovanju kroz svijet čajeva susrećemo tisuće autentičnih varijanti koje očaravaju svojom raznolikošću oblika, okusa i boja. Te raznolike čajne čarolije grupirane su u šest glavnih kategorija: bijeli, žuti, zeleni, oolong, crni i fermentirani čajevi. Nadalje, uz ove tradicionalne vrste, postoje i biljni te voćni čajevi, u hrvatskom jeziku poznati kao uvarci ili infuzi.

Dodatno, fascinantno je promatrati kako se svaka zemlja s razvijenom čajnom kulturom ponosi svojim jedinstvenim doprinosom čajnoj sceni. Bilo da je riječ o fermentiranom čaju iz Vijetnama, bijelom čaju iz Indije, zelenom čaju iz Kenije ili crnom čaju iz Gruzije, svaka regija donosi svoj poseban pečat na bogatu kartu svjetskih čajeva.

Najbolji ljekoviti čajevi

Premium čajevi često se nude u obliku lišća, za razliku od čajeva u vrećicama koji imaju nešto slabiju kvalitetu. Razlog tome leži u činjenici da većina vrećica ograničava potpuno oslobađanje bogatstva arome, a samim tim umanjuje se efekt ljekovitih svojstava čaja.

Čaj od lovora

Čaj od lovora ljekoviti je biljni čaj pripremljen s listovima lovora, koje mnogi upotrebljavaju prvenstveno kao začin u mediteranskim jelima. No, osim što je odličan začin, list lovora je bogat mineralima poput bakra, kalija, kalcija, cinka i željeza, ali i vitaminima skupine B koji su važni za hormonsku ravnotežu i normalno funkcioniranje živčanog sustava.

Čaj od lovora vrlo je ljekovit i učinkovit u čišćenju sinusa, poboljšavanju probavnog sustava, smanjenju upala, ublažavanju simptoma kašlja te potiče dobar rad imunološkog sustava budući da listovi lovora sadrže tvari koje djeluju protuupalno i antibakterijski. Ovaj čaj također olakšava bol u mišićima i probleme vezane s artritisom, a dobar je i za mršavljenje te gubitak suvišnih kilograma.

Preporučuje se čaj napraviti tako da se svježi ili suhi listovi lovora natrgaju i preliju s par decilitara vode te se kombinacija kuha desetak minuta. Nakon sat vremena, čaj se procijedi te zasladi medom po želji, a poželjno je i nakapati nešto limunovog soka u šalicu ljekovitog čaja od lovora.

Ljekoviti čaj od lovora
Pexels

Zeleni čaj

Zeleni čaj još jedna je vrsta čaja cijenjena zbog svojih ljekovitih svojstava. Bitno je odabrati zeleni čaj koji je visokokvalitetan, ugodne arome i bogatog okusa. Ova vrsta ljekovitog čaja tisućama godina se ispija u tradicionalnoj kineskoj i indijskoj medicini zbog svojih mnogih blagotvornih učinaka na ljudsko tijelo. Zeleni čaj pomaže probavi, zacjeljivanju rana, poboljšava rad srca te regulira tjelesnu temperaturu, a može pozitivno djelovati i na dijabetes, Alzheimerovu bolest te pomoći pri gubitku suvišnih kilograma.

Ovaj čaj je također bogat katehinom, prirodnim antioksidansom koji sprječava oštećenje stanica u tijelu. No, tu nije kraj, jer zeleni čaj još može sniziti kolesterol i smanjiti rizik od moždanog udara. U usporedbi s crnim čajem koji ima otprilike 47 miligrama po šalici, zeleni čaj sadrži manju količinu kofeina, i to otprilike 29 miligrama po šalici čaja. Bitno je naglasiti da se zeleni čaj ne priprema s kipućom vodom, već ona treba biti zagrijana na 60 do 70 °C, a miješanjem se oslobađa katehin.

Crni čaj

Crni čaj je poznat po svojoj intenzivnoj aromi, a zbog svoje velike količine teina (kofeina) predstavlja i odličnu, zdravu zamjenu za kavu. Preporučuje se staviti jednu žličicu crnog čaja na dva i pol decilitra vode, a crni čaj treba ostati u toploj vodi od dvije do pet minuta, nakon čega se procijedi i ispija. Važno je naglasiti da crni čaj nije jedan od onih koji se piju uz med i limun, ali se zato odlično slaže s mlijekom i smeđim šećerom. I ova vrsta čaja vrlo je ljekovita i puna antioksidansa, a pokazalo se kako crni čaj, između ostaloga, podiže imunitet organizma, smanjuje glavobolju, štiti srce i krvožilni sustav, snižava kolesterol te olakšava poteškoće vezane uz upalne bolesti crijeva.

Ljekoviti crni čaj
Pexels

Čaj od đumbira

Đumbir je većini ljudi poznat kao jako ljekovit sastojak koji se najčešće koristi kao začin u pripremi mnogih azijskih jela, odakle i potječe. No, đumbir se može koristiti i kao vrlo ljekovit čaj budući da ima protuupalno djelovanje te pomaže u ublažavanju simptoma prehlade, čisti respiratorni sustav, pomaže u probavnim smetnjama te smanjuje mučninu i bolove u zglobovima i mišićima. Oguljeni i naribani korijen đumbira potrebno je skuhati u vodi, a zatim se procijedi te ispija topao ili rashlađen, s limunom ili medom po želji. Preporučuje se piti pola litre ili oko dvije šalice čaja od đumbira dnevno.

Čaj od kamilice

Kamilica je svima dobro poznata biljka koja je najčešće korištena u obliku ljekovitog čaja kao prva crta obrane u borbi protiv prehlade i gripe. Postoje dvije vrste biljke kamilice, rimska i njemačka, a u Hrvatskoj je najzastupljenija njemačka kamilica koja ima veće latice i pomaže pri smirenju, mučnini i probavnim tegobama. Čaj od kamilice u sebi sadrži mnogobrojne antioksidanse koji dobro djeluju na ljudsko zdravlje, pa je tako poznato da se ispijanjem ovog čaja bori protiv nesanice, menstrualnih tegoba, oslabljenog imuniteta te problema s kožom i kosom. Tako bi osobe koje pate od nesanice trebale piti tri do četiri šalice čaja od kamilice dnevno, dok osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2 trebaju piti tri šalice dnevno, a prije upotrebe se svakako preporučuje savjetovanje s liječnikom. Bitno je naglasiti da se čaj od kamilice ne preporučuje trudnicama zbog svojih protuupalnih svojstava.

Ljekoviti čaj od kamilice
Pexels

Bijeli čaj

Bijeli čaj se pravi od iste biljke kao crni i zeleni čaj, ali se listovi tretiraju na drugačiji način. Ova vrsta čaja je najmanje obrađena te tako u sebi zadržava najviše hranjivih tvari, ali i sadrži najmanje kofeina jer se kuha najmanje vremena. Listovi bijelog čaja odmah se suše kako bi se zaustavila njihova oksidacija te ostaju bijeli, dok zeleni čaj oksidira malo više, a crni najviše, što listovima daje karakterističnu crnu boju. Bijeli čaj se ne kuha u kipućoj vodi, već se preporučuje kuhanje na 80 stupnjeva kao i kod pripreme zelenog čaja. Žlicu čaja se prelije s dva decilitra vruće vode te se čaj ostavi poklopljen od dvije do tri minute, a nakon toga se procijedi i zasladi po želji. Bijeli čaj je bogat antioksidansima, a okus mu je delikatan, diskretan i blag. Mnogi ljudi ga piju iz preventivnih razloga jer jača imunološki sustav, smanjuje razinu šećera u krvi, opušta tijelo i ublažava simptome dijabetesa.

Oolong čaj

Oolong ili Wu long čaj je tradicionalni polufermentirani kineski čaj koji ima karakteristike zelenog i crnog čaja – osvježava, ali je također i aromatičan i kremast. Stopa oksidacije mu je između 10 % i 90 %, tako da neki oolong čajevi mogu biti skoro potpuno oksidirani, što ih čini bliskim crnom čaju, dok su drugi svijetli i zeleni. Naziv oolong na kineskom znači crni zmaj, a odnosi se na duge i uvijene listove čaja koji podsjećaju na zmajev rep. Okus i aroma oolong čaja vrlo su ugodni, a čaj sadrži razne tvari koje dobro djeluju na ljudsko zdravlje. Ubrzavanje metabolizma, poboljšavanje procesa probave, regulacija visokog krvnog tlaka i poboljšanje koncetracije samo su neki razlozi zbog kojih ljudi obožavaju piti oolong čaj.

Čaj od ružmarina

Ružmarin je gusti mediteranski zimzeleni grm koji ima igličaste listove i cvjetove ljubičasto plave ili bijele boje. U Hrvatskom primorju se najčešće uzgaja kao začinska biljka i ukrasni grm, a listovi su posebno aromatični i imaju opor okus. Od listova se može pripremiti i ljekoviti čaj od ružmarina koji se često pije za poboljšavanje probavnog sustava ili za borbu sa suvišnim kilogramima jer potiče mršavljenje. Jedna žličica listića ružmarina prelije se šalicom kipuće vode te se čaj ostavi da stoji oko pet minuta prije ispijanja. U čaj od ružmarina može se dodati svježe cijeđeni sok grejpa za nešto kompleksniji okus, a preporučuje se piti tri šalice čaja od ružmarina dnevno. Ovaj čaj također pomaže kod upale grla, gripe, prehlade, glavobolje, stresa, crijevnih grčeva te bolne menstruacije.

Ljekoviti čaj od ružmarina
Unsplash

Čaj od kadulje

Od biljke kadulje također se može pripremiti ljekoviti čaj intenzivnog okusa i mirisa. Jedan gram listova kadulje potrebno je preliti s dva decilitra kipuće vode te čaj ostaviti da odstoji od pet do deset minuta. Nakon toga se procijedi i ispija, a preporučuje se piti tri šalice nezaslađenog čaja od kadulje dnevno. Postoji cijeli niz ljekovitih svojstava čaja od kadulje, pa tako ispijanje ovog čaja pomaže u sprječavanju pojave afti, paradentoze i neugodnog zadaha te pomaže pri upali grla i krajnika, a koristi se i za liječenje plućnih bolesti te snižava kolesterol. Čaj od kadulje može se i inhalirati ukoliko postoje problemi sa sinusima, pri čemu treba obratiti pažnju na to da voda ne bude prevruća kako se ne bi oštetila sluznica nosa.

Čaj od šipka

Većina ljudi čaj od šipka asocira sa zimskim mjesecima i podizanjem imuniteta, budući da je pun vitamina C i antioksidansa i služi kao preventiva infekcijama. Tvrdi, svjetlocrveni plodovi šipka suše se na temperaturi do 50 °C kako bi zadržali svoju boju, a čaj koji je napravljen od šipka ima ugodan, diskretno kiselkast okus. Čaj od šipka potrebno je kuhati oko deset minuta, nakon čega se skida s vatre i procijedi, a ukoliko želimo da bude bogatiji vitaminom C, poslije kuhanja ga se može odstaviti da stoji malo duže, od pola sata do sat vremena, nakon čega se zaslađuje medom po želji. Ovaj čaj je dobar za kožu, štiti od dijabetesa, podiže imunitet te smanjuje upale i bolove.

Ljekoviti čaj od šipka
Unsplash

Čaj od bazge

Sušenjem cvjetova bazge dobiva se ljekoviti biljni čaj. Cvjetovi bazge imaju intenzivan miris, a okus je istovremeno ugodno aromatičan, gorkast i sladak s voćnim notama. Dvije žličice čaja od bazge najčešće se preliju s par decilitara kipuće vode te se čaj ostavlja poklopljen da odstoji od pet do deset minuta, nakon čega se procijedi i zasladi po želji. Ovaj čaj pun je vitamina C, dijetalnih vlakana, fenolnih kiselina, antocijanina i flavonola. Budući da potiče znojenje, čaj od bazge pije se kada imamo gripu ili jaku prehladu, a koristan je i kod sinusititsa, upale grla i krajnika, reumatoidnih oboljenja te astme.