Mala priča o znanstveniku koji je stvorio neke od najopasnijih supstanci dvadesetog stoljeća

Thomas Midgley Jr. stvorio je olovni benzin i freon

ZADNJA IZMJENA: svi. 19, 2017
Foto: Wikipedia

Amerikanac Thomas Midgley Jr. je čovjek koji je odgovoran za nastanak dva najdestruktivnija kemijska spoja dvadesetog stoljeća. Dok je radio kao kemijski inženjer u General Motorsu, Midgley je otkrio da dodavanje tetraetila u benzin rješava problem “kucanja” motora. Zbog otkrića Midgley se otrovao olovom, kako piše Smithsonian, a General Motorsu je izum donio milijune dolara dok je usput štetio okolišu i zdravlju Amerikanaca.

Zbog otkrića olovnog benzina, Midgley je postao potpredsjednik nove Ethyl Gasoline Corporation. Nošen uspjehom, prebacio se na drugi tehnološki problem. U dvadesetim godinama hladnjaci su bili rizični jer su koristili opasne plinove koji su neki puta curili. Curenje u jednom hladnjaku u bolnici u Clevelandu u Ohiju, 1929. godine, ubilo je više od sto ljudi.

Veličali ga zbog freona

Midgley je stvorio plin koji je bio stabilan, nezapaljiv, nekorozivan i siguran ako se udahne. Problem je riješio za tri dana, piše Encyclopedia Britannica. Komercijalni naziv plina bio je freon. Unatoč komponentama kao amonijak, butan i sumporni dioksid, freon se smije udahnuti i nije zapaljiv.

Mogućnosti korištenja svog pronalaska Midgley je demonstrirao 1930. godine na godišnjem sastanku Američke kemijske udruge. Udahnuo je velike količine plina i otpuhno ga u zapaljenu svijeću, pokazujući da nije otrovan i da nije zapaljiv. Kao i kod njegovog prijašnjeg pronalaska, kemijski giganti su se odmah bacili na freone. Midgley je opet proglašen herojem i nagrađen prestižnom Priestley medaljom 1941. godine te proglašen predsjednikom Američke udruge kemičara.

Umro od svog vlastitog izuma

Kasnije se otkrilo kako freoni strahovito štete ozonskom omotaču. To nisu bile jedine stvari koje je Midgley stvorio. Znanstvenik je imao 117 patenata, od kojih puno nije nikoga ubilo.

Ali jedan od izuma ubio je i samog izumitelja. U kasnijem životu dobio je polio i nije mogao više hodati. Znatiželjnog uma, izmislio je mehanizam dizalice koja mu je pomagala da izađe iz kreveta. Umro je zapetljavši se u užad naprave koja ga je zadavila.

Eva Benedik
Telegram autor
1442 članka Više o autoru