Migranti iz izgorenog grčkog kampa gube strpljenje; prosvjedovali su pa ih je policija gađala suzavcem

Više od 12.000 ljudi nema krov nad glavom od kada je požar uništio pretrpani izbjeglički kamp

ZADNJA IZMJENA: ruj 12, 2020
Foto: AFP
Što se upravo događa s koronavirusom:

Grčka policija jučer se nakratko sukobila s migrantima koji su bili smješteni u pretrpanom izbjegličkom kampu Moria na otoku Lezbosu.

Migranti su se okupili i počeli prosvjedovati nakon što su buldožeri očistili površinu na kojoj će niknuti novi izbjeglički centar budući da je prošli tjedan požar u potpunosti uništio postojeći.

Uz povike “sloboda” i “ne logor” nosili su i transparente na kojima je pisalo “nećemo više u pakao Morie” i “čujete li nas, gospođo Merkel” tražeći dozvolu da napuste otok. U jednom trenutku policija je na migrante ispalila suzavac. U kampu je smješteno više od 12 tisuća migranata, većinom iz Afrike i Afganistana.

Prijeti humanitarna katastrofa

Okršaj policije i migranata je kratko trajao, a dužnosnici su poručili da će osigurati primjeren smještaj i higijenske uvjete kako bi spriječili humanitarnu katastrofu. “Od danas će azilanti početi pristizati u šatore i u sigurne uvjete boravka”, kazao je ministar za migracije Notis Mitarachi.

Na ulazu u novi kamp će se provoditi testiranja na covid-19, a zdravstvene vlasti i dalje pokušavaju naći 35 migranata koji su bili pozitivni na tu bolest, ali im se izgubio svaki trag.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program