Ministar Beroš danas: ‘Ciljano smo prihvatili rizik, turizam je važan’

Povećanje broja zaraženih, kaže ministar, bilo je očekivano

ZADNJA IZMJENA: kol 14, 2020
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Što se upravo događa s koronavirusom:

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u petak kako je bilo za očekivati određeno povećanje broja oboljelih od koronavirusa s obzirom na velik broj turista, ali i dodao da trenutno nema straha da bi epidemiološka situacija mogla izmaknuti kontroli.

“Turistička sezona je u punom zamahu, 830.000 turista je u našoj zemlji, i za očekivati je bilo određeno povećanje broja, nije točno moguće predvidjeti”, rekao je Beroš za RTL televiziju.

Važni kontrola i izvor zaraze

Dodao je da je u pojedinim županijama značajno povećan broj oboljelih, ali da su, isto tako, četiri županije s jednom novozaraženom osobom, te 14 županija u kojima je broj novooboljelih manji od deset.

“Najvažnije je da nam je sve pod kontrolom, da znamo izvor zaraze, a mi sami – svojim oprezom i naporom – možemo doprinijeti smanjenju širenja zaraze”, naglasio je Beroš te ponovio važnost nošenja maske, držanja socijalne distance i higijene.

Otvaranje Hrvatske svjesna odluka vlade

Na pitanje je li se Hrvatska prerano ili previše otvorila, Beroš je odgovorio da nije, te da je Vlada te poteze povukla svjesno.

“Omogućili smo život, turizam. Bez turizma sve bi bilo daleko lošije, i ciljano smo prihvatili ovaj rizik, još uvijek smo mišljenja da je on kontrolabilan. Turistička sezona sad polako završava, i moramo se okrenuti jeseni, početku školske godine i promišljanju o onome što je potrebno”, kazao je Beroš.

Mjere uvedene na vrijeme

Ministar se nije složio da su određene mjere uvedene prekasno, jer su prvo, kako je kazao, krenuli s nadzorom pa potom i pooštravanjem mjera. “To je do sada uvijek polučilo određene rezultate, mislim da će to biti i sada. Minimalnim osobnim naporom, nošenjem maske, održavanjem distance, osobnom higijenom, izbjegavanjem rukovanja možemo napraviti najviše u sprečavanju širenja infekcije. I zato je vrlo važno da smo detektirali pojedina žarišta, a to su u ovom trenutku noćni klubovi, gdje se upravo primjenom ovakvog modusa ponašanja moglo spriječiti širenje infekcije”, istaknuo je Beroš.

Naglasio je kako imaju određene planove za deveti mjesec te poglavito za jesen kada očekuju drugačiju kliničku sliku. Dodao je da u ovom trenutku nema straha da bi epidemiološka situacija mogla izmaknuti kontroli.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program