Ministarstvo konačno mijenja propise: studenti vegetarijanci u menzama više neće ostajati gladni

Iz SC-a Rijeka otvoreno govore o ograničenosti s jelima koje mogu konzumirati studenti vegetarijanci koji su uz to i intolerantni na laktozu ili gluten

FOTO: Telegram

Tortelini sa sirom u umaku od sira, tortelini sa sirom u umaku od rajčice, zapečena tjestenina sa sirom, musaka s gljivama, varivo sa slanutkom u koje je dodano meso. Ovo je kratak sažetak jela za studente vegetarijance koja se poslužuju u menzama riječkog studentskog centra. Na takav nam se menu požalila riječka studentica Iris, vegetarijanka koja ima i intoleranciju na laktozu pa su joj prehrambene opcije dodatno sužene. Tvrdi da je raznovrsnost prehrane za vegetarijance i intolerantne studente u riječkim menzama naprosto očajna.

Stalno joj se događa da, iako se svakodnevno oslanja na menzu, tijekom mjeseca ne potroši cjelokupni iznos na iksici jer nema prikladne hrane na koju bi ga potrošila. Iz Studentskog centra Rijeka, kojem smo se obratili, poručuju da su svjesni problema neraznovrsnosti prehrane za vegetarijance, no dodaju i kako ovise o pravilniku koji vrlo detaljno opisuje kakva se jela poslužuju studentima te što sve i u kojem obimu mora ići u pojedino jelo. Za taj je pravilnik nadležno Ministarstvo obrazovanja, odakle pak poručuju da će ga – svjesni problema – uskoro mijenjati.

Intolerantni i vegani nemaju što pojesti

Iris nam u razgovoru detaljizira kako se prehrana za vegetarijance u riječkim menzama u pravilu svodi na tjesteninu, a kada na vege meniju ima primjerice pohanih tikvica, pohanog sira ili odrezaka od povrća, oni koji jedu meso sa strane uzmu i nešto od toga. “Tako da se sve što je dobro u vege meniju brzo rasproda, a onda samo čuješ kuhara kako iza viče: stavljaj torteline!“, prepričava nam. Inače je intolerantna na laktozu pa kaže da studenti poput nje ili intolerantni na gluten te vegani, zapravo nemaju što pojesti u menzi i ostaju gladni. Spominje i famozno varivo od slanutka.

Ono u teoriji može zvučati super, ali u variva se u pravilu dodaje i meso. I zaista, u variva se dodaje meso jer tako propisuju relevantna pravila koja propisuje država. Riječ je o obimnom pravilniku koji do detalja i (doslovno) grama propisuje što sve ide u pojedino jelo koje se poslužuje hrvatskim studentima u menzama. Iz Studentskog centra Rijeka nam objašnjavaju da, prema Pravilniku, skupina glavnih vegetarijanskih jela ima 35 jela, od kojih je osam s tortelinima, a više od pola jela ima dodatak mlijeka ili mliječnih proizvoda.

“Također, u skupini variva od 13 variva, samo tri variva ne sadrže slaninu. Upravo i varivo od slanutka koje ste spomenuli sadrži slaninu i mi moramo navedeni sastojak staviti u to jelo. Ukoliko je netko vegetarijanac, a uz to ima i npr. intoleranciju na laktozu, ograničen je s jelima koja može konzumirati”, kažu iz riječkog SC-a i dodaju da oni sami ne smiju modificirati jela jer bi time kršili spomenuti pravilnik. Redovito, kažu, prate prehrambene navike studenata i svoju ponudu im nastoje prilagoditi, no ograničava ih kruta regulativa.

Mijenjat će se kruti pravilnik

Putem Zajednice studentskih centara RH već su se zalagali za uvođenje novih jela koje u pravilnik mora propisati Ministarstvo znanosti i obrazovanja odakle nam poručuju da bi se to i trebalo dogoditi ubrzo. Još su početkom 2021., kažu za Telegram, osnovali povjerenstvo koje bi radilo na novom pravilniku za studentsku prehranu, no cijeli je postupak privremeno odgođen “uslijed brojnih izazova s kojima se Ministarstvo suočavalo u protekle dvije godine”.

Nastavak rada na novom propisu, kojim namjeravaju “u najvećoj mogućoj mjeri osigurati raznolikost i veću prilagodljivost u pripremi obroka uzimajući u obzir i potencijalne situacije intolerantnosti studenata na laktozu, gluten i slično”, najavljuju za ovaj mjesec. Po izradi konačne inačice dokumenta, zainteresirana javnost – time i studenti koji se hrane u menzama – moći će iznijeti svoje prijedloge i komentare u javnoj raspravi putem portala e-Savjetovanje.