Detaljno smo nacrtali sve što biste odmah trebali znati o crvenom mesu, pušenju i riziku od raka

Na našim grafikonima možete vidjeti broj oboljelih od mesa i cigareta

FOTO: Nikolina Lelak/Telegram

Nedavno je Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), sastavljena od međunarodnih stručnjaka, nakon analize oko 800 studija utvrdila da crveno i obrađeno meso uzrokuju rak. Mesne prerađevine poput slanine i kobasica svrstali su u prvu grupu uzročnika raka, istu onu u kojoj se nalaze alkohol i cigarete.

U nešto manje opasnu skupinu svrstano je crveno meso, znači svako ono meso koje je prije termičke obrade crveno, a u to spadaju govedina, janjetina te svinjetina.

Posljedice od mesa još uvijek su manje nego od pušenja

Iako su mesne prerađevine svrstane u istu skupinu kao i pušenje, statistički, posljedice konzumacije mesa bitno su manje nego pušenje.

1 (1)

Ipak, šteta koju nam nanose ove vrste mesa je velika. A na našim grafikonima možete vidjeti statistiku koja jasno pokazuje brojke oboljelih od konzumacije mesa i onih oboljelih od pušenja te sve što biste trebali znati o tome.

Jedan hot dog dnevno povećava rizik za 18 posto

“Za svakih 50 grama obrađenog mesa konzumiranog svakog dana (ekvivalent jednog hot doga), rizik od dobivanja raka donjeg dijela želuca raste 18 posto”, stoji u izvješću Američkog instituta za istraživanje raka te Svjetske udruge za istraživanje raka.

3 (6)
Nikolina Lelak/Telegram

Točnije, stručnjaci su donijeli zaključak kako svakih 50 grama obrađenog mesa, bilo da je riječ o hotdogu ili šunki, ako se konzumira na dnevnoj bazi, povećava rizik od dobivanja kolorektalnog raka, dakle, raka debelog crijeva i rektuma.

Rizik je isti bez obzira na kvalitetu namirnica

S druge strane, umjerena konzumacija mesnih prerađevina te crvenog mesa neće ugroziti naše zdravstveno stanje. No, iako neki smatraju kako se to njima ne može dogoditi jer kupuju kvalitetno meso kod lokalnog mesara, bitno je znati da to nema veze s kvalitetom mesa.

2 (8)

To je povezano s kemijskim promjenama koje se događaju u samom mesu tijekom njegove obrade te kemikalija koje se prirodno nalaze u mesu, a samom konzumacijom povećavaju rizik od raka. Stručnjaci stoga preporučuju da se zaustavimo kad dođemo do 70 grama.