Neobičan spor zaokuplja pažnju Indijaca: restorani na sudu jer se ne mogu dogovoriti tko je osmislio omiljeno jelo

Zbog piletine s maslacem popularni indijski restoran traži odštetu od 240 tisuća dolara

Butter chicken served with rice and butter naan bread in Toronto, Ontario, Canada, on February 06, 2021. (Photo by Creative Touch Imaging Ltd./NurPhoto) (Photo by Creative Touch Imaging Ltd / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
FOTO: NurPhoto via AFP

Piletina s maslacem, svima poznata i kao butter chicken, jedno je od omiljenih jela u Indiji i među svima ostalima koji vole indijsku kuhinju. No ovo popularno jelo sad je završilo – na sudu. Dva lanca indijskih restorana vode pravnu bitku oko podrijetla ovog jela.

Vlasnici Moti Mahala, poznatog restorana u New Delhiju, podnijeli su tužbu protiv rivalskog lanca Daryaganj koji optužuju da lažno tvrdi da su izumili ovo jelo, kao i dal makhani, popularno jelo od leće, piše Sky News.

Kada je jelo izumljeno?

Moti Mahal, koji je svojevremeno posjetio pokojni američki predsjednik Richard Nixon i prvi indijski premijer Jawaharlal Nehru, tvrdi da je njegov osnivač Kundan Lal Gujral prvi osmislio recept za butter chicken.

Kažu da je jelo, napravljeno od komada piletine kuhanih u glinenoj posudi tandoor i pomiješanih u umaku od rajčice s vrhnjem i maslacem, izumljeno 1930-ih godina kada je Gjural otvorio svoj prvi restoran u Peshawaru, u sadašnjem Pakistanu, puno prije nego što se preselio u New Delhi.

S druge pak strane vlasnik restorana Daryaganj, koji je osnovan 2019., tvrdi da se član njegove obitelji Kundan Lal Jaggi 1947. godine udružio s Moti Mahalovim Gujralom kako bi zajedno otvorili restoran u Delhiju te da je tada jelo i izumljeno. Smatraju da zbog toga i oni imaju prava na zasluge za stvaranje popularnog jela.

Jedinstveni slučaj

Restoran Gujral traži 240.000 dolara odštete, a uz to i da je Daryaganj kopirao izgled njihove web stranice, pa čak i ambijent restorana.

Ovaj nesvakidašnji spor je zaokupio pozornost nacije. “To je neobičan, jedinstven slučaj. Vi stvarno ne znate tko je napravio prvo jelo od piletine na maslacu. Sud će biti pod velikim pritiskom i morat će se osloniti na posredne dokaze”, rekao je Ameet Datta, odvjetnik za intelektualno vlasništvo u indijskoj tvrtki Saikrishna i suradnici.

Odvjetnik kaže da bi presudna mogla biti svjedočanstva ljudi koji mogu povezati jedan od restorana s jelom koje su jeli prije više desetljeća. Slučaj je prvi put saslušan na Visokom sudu u Delhiju prošlog tjedna, a sljedeće ročište trebalo bi se održati u svibnju.