Nerijetko napadamo ljude da drame bezveze zbog glutena, ali nova studija tvrdi da može izazvati depresiju i umor

Znanstvenici su ustanovili da proizvodi kao kruh i tjestenina koji sadrže gluten izazivaju kod nekih ljudi 'mentalnu reakciju'

Cute pastry chef characters set with bread and cooking tools, flat design
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Moguće je da gluten neke ljude čini depresivnima ili umornima, a često može biti razlog želučanih problema, utvrdilo je istraživanje znanstvenika sa sveučilišta La Trobe u Melbourneu, prezentirano na godišnjoj konferenciji Gastroenterološkog društva Australije prošlog tjedna.

Znanstvenici su ustanovili da proizvodi kao kruh i tjestenina koji sadrže gluten izazivaju kod nekih ljudi “mentalnu reakciju”. Tek jedan posto ljudi loše reagira na gluten zbog ozbiljne bolesti celijakije, a oko 12 posto tvrdi da je osjetljivo na gluten jer im izaziva grčeve i nadutost.

Neki doista imaju problem s glutenom

Da bi utvrdili radi li se o osjetljivosti na gluten koja nije povezana s celijakijom ili je sve u glavi, australski znanstvenici radili su testove hranom na slijepo i bilježili simptome koje su sudionici imali.

Utvrdili su da neki ljudi uistinu iskuse stvarne mentalne probleme zbog konzumiranja hrane koja sadrži puno glutena. Stručnjaci sugeriraju da nadutost i grčevi mogu biti uzrokovani ili ugljikohidratima koji se zovu fruktani ili zbog glutena, piše New Scientist.

Problem ne zahvaća puno ljudi

Ali su isto tako primijetili da su pojedini sudionici studije pokazivali umor i imali manje pozitivnih emocija, što sugerira da gluten doista utječe na mozak. Vodeća autorica Jessica Biesiekierski kaže da neće svatko tko konzumira gluten upasti u depresiju.

I dodaje da ovaj fenomen zahvaća tek vrlo malo ljudi. Ali to objašnjava zašto se neki osjećaju bolje ako jedu proizvode bez glutena. Talijanska studija iz 2015. godine također je zabilježila porast depresije kod ljudi osjetljivih na gluten.