Njemački znanstvenici možda imaju rješenje za mamurno novogodišnje jutro, savjetuju da na dočeku pijete pivo

Istraživanje sugerira da se piju gorka svijetla piva i pilsner

FOTO: Flickr/Kostas Limitsios

Njemački znanstvenici kažu da ako ne želite biti mamurni prvog dana nove godine, morate piti pivo bogato hmeljem. Izgleda da hmelj u pivu smanjuje štetu koju jetri čini ispijanje žestokih pića. Hmelj reducira proizvodnju toksina i štetnih masti koje se u jetri javljaju kada se pije žestoki alkohol.

Istraživanje sugerira da se piju gorka svijetla piva, pilsner, IPA (india pale ale) kod kojih dominira gorčina i aroma jer imaju više hmelja, a ne na primjer votka. Pijenje fermentiranih alkoholnih pića manje je štetno, kaže dr. Ina Bergheim, nuticionistica sa Friedrich Schiller sveučilišta u Jeni.

Alkohol iz piva jetri čini manju štetu

Istraživanje je objavljeno u časopisu Alkohol i alkoholizam, i opisuje kako su miševima davali specijalno proizvedeno pivo bez hmelja, pivo sa puno hmelja i čisti alkohol. Promatran je učinak pića na jetru, krv i tanko crijevo, dva sata poslije i 12 sati poslije.

Miševi kojima je davano hmeljem bogato pivo, imali su u jetri manje masti koja utječe na pročišćavanje toksina iz krvi. I jetra je pokazivala manje znakove upale. Isto tako, ti su miševi imali manje dušikovih oksida, za koje se zna da izazivaju glavobolje nalik migrenama.

Može li hmelj smanjiti simptome mamurluka?

Znanstvenici nisu direktno promatrali može li hmelj smanjiti simptome mamurluka, ali su svakako utvrdili da je šteta koju alkohol iz piva čini jetri, puno manja. Pokazali su da pivo bogato hmeljem spriječava barem neke simptome zbog kojih se ujutro osjećate odvratno.

Sada se istražuje kako hmelj utječe na jetru oštećenu dugotrajnim uzimanjem alkohola. Alkohol se razgrađuje u jetri u komponentu acetaldehid koja je toksična i doprinosi osjećaju mamurluka. Što više pijete, sve je više toksina u tijelu.

Glavni simptomi mamurluka su glavobolja, zbog širenja krvnih žila, dehidracija, zbog pretjeranog mokrenja, i mučnina i bolovi u trbuhu zbog povećane kiselosti. Spavanje igra veliku ulogu u jačini mamurluka koju osjećate drugog dana, što manje spavate to vam je tijekom narednog dana lošije.