Život

Nova studija donosi još jedan efekt globalnog zatopljenja; sve više utječe na psihičko zdravlje ljudi

Studija dolazi nakon zabrinjavajućeg izvješća UN-a

FOTO: ESA/NASA-A.Gerst

Svijet ima tek nekoliko godina da održi globalno zatopljenje ispod 1,5 stupnjeva celzijusa i izbjegne katastrofalne učinke promjene klime, kaže posljednje izviješće s panela UN-a održanog prije tri dana, a prenosi Pacific Standard. Bez brze i drastične akcije, klimatske će promjene stotine milijuna ljudi izložiti naletima vrućine, porastu razine mora, ekstremnim vremenskim incidentima, i prema novoj studiji, objavljenoj jučer u Proceedings of the National Academy of Sciences, pogoršat će mentalno zdravlje ljudi.

Prijašnje studije su pokazale da rastuće temperature mogu poremetiti san, pogoršati raspoloženje i povećati rizik samoubojstva, što je autora Nicka Obradovicha i kolege navelo da istraže utjecaj klimtskih promjena na mentalno zdravlje, vode li one jačem stresu, depresiji i tjeskobi.

Veći rizik za ljude slabijih primanja i žene

Studija je analizirala podatke prikupljene od dva milijuna stanovnika Amerike i uspoređivala ih s meteorološkim podacima o vremenu kako bi pokušali ustanoviti kako ekstremne temperature, zatopljenje i ekstremni vremenski događaji utječu na psihičko zdravlje, prema ocjenama samih sudionika.

“Općenito, ustanovili smo da izlaganje višim temperaturama pojačava mentalne probleme”, kaže Obradovich, znanstvenik s MIT-a. “Podaci sugeriraju i da je rizik nešto veći kod osoba slabijih primanja, te kod žena. Porast temperature za jedan stupanj, povećaje rizik psihičkih problema za 2 posto, a kod prirodnih katastrofa, rizik raste za 4 posto.”

Ne trebaju nam nove tehnologije

Znanstvenici znaju da visoke temperature remete san, pogoršavaju raspoloženje, kognitivne performance i produktivnost, ali još ne znaju zašto. Odgovor na ovo pitanje je važan jer se intervencije veoma razlikuju ako su svi negativni učinci rasta temperature izazvani poremećajima spavanja ili ako dnevne temperature utječu na mentalno zdravlje, rapoloženje, kongnitivne funkcije na neki drugi način.

Obradovich ističe da je ovo tek jedan ograničeni dio podataka u sve većem broju literature koja ukazuje na to kako su klimatske promjene štetne za ljudsko zdravlje. Možemo djelovati na spriječavanju globalnog zatopljenja. Prema izviješću Međuvladinog odbora o klimatskim promjenama UN-a, izbjegavanje zagrijavanja za 0,5 do 2 stupnja ne znači izmišljanje novih tehnologija, nego povećanje onih koje već imamo. Imamo sredstva za spriječavanje katastrofalnih promjena klime, ali je pitanje imamo li volju, stoji u izviješću

Nastavite čitati