Nova studija sugerira da previše željeza u krvi povećava rizik srčanih bolesti i moždanog udara

Studija je obuhvatila više od 520 tisuća sudionika iz europskih 10 zemalja

L0005831 Engraving of damaged heart of George II, 1761
Credit: Wellcome Library, London. Wellcome Images
images@wellcome.ac.uk
http://wellcomeimages.org
Damaged heart of King George II
Engraving
1760-1761 Philosophical Transactions
Published: 1761

Copyrighted work available under Creative Commons Attribution only licence CC BY 4.0 http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
FOTO: Wellcome Library, London

Željezo je važna hranjiva tvar koja sudjeluje kod puno procesa u tijelu uključujući i prijenos kisika krvotokom i sintezu DNK. Nedostatak željeza u organizmu je česta pojava i glavni je uzrok anemije. A na drugoj strani, sugerira se da visoke vrijednosti željeza mogu povećati rizik srčanih bolesti i moždanog udara. Neke studije kažu da željezo može promovirati oksidaciju lošeg kolesterola LDL ili oštećenja na stijenkama krvnih žila.

Postoje dokazi da je konzumacija crvenog mesa povezana s većim rizikom kardiovaskularnih bolesti. A sugerira se da do povišene vrijednosti željeza u krvi dolazi zbog konzumacije crvenog mesa. Ipak, puno je više istraživanja potrebno da bi se posve razumjela veza između konzumacije crvenog mesa, vrijednosti željeza, srčanih bolesti i moždanog udara.

Više od 520 tisuća sudionika iz 10 zemalja

Znanstvenici iz Njemačke analizirali su podatke velike europske studije da bi pokušali razjasniti međusobni odnos i povezanost. Nedavno su njihova saznanja objavljena u časopisu American Journal of Nutrition, piše Medical News Bulletin.

Studija je obuhvatila više od 520 tisuća sudionika iz 10 europskih zemalja, a ustanovljavala je vezu prehrane, karcinoma i drugih kroničnih bolesti. Podgrupa ove studije, na sveučilištu u Heidelbergu, analizirala je vezu između konzumacije crvenog mesa, razine željeza i rizika srčanih bolesti.

Poveznice s bolestima srca i moždanim

Analiza heidelberške podgrupe ustanovila je da je konzumacija crvenog mesa povezana s povećanim vrijednostima željeza i većim rizikom infarkta miokarda ali ne i s moždanim udarom ili kardiovaskularnom smrti. Nakon prilagodbe svih drugih poznatih faktora rizika za kardiovaskularne bolesti, veza između vrijednosti željeza i kardiovaskularnih bolesti nije se pokazala značajna.

Zanimljivo je, vrijednosti željeza povezane su s većinom dobro poznatih faktora rizika kardiovaskularnih bolesti kao dob, spol (muški), konzumacija alkohola, pretilost i upale. Znanstvenici su zaključili da su povišene vrijednosti željeza mogu biti pokazatelj većeg rizika prije nego temeljni mehanizam koji bi povezivao konzumaciju crvenog mesa s kardiovaskularnim bolestima. Oni sugeriraju da su potrebna daljnja istraživanja da bi se identificirale poveznice između konzumacije crvenog mesa, bolesti srca i moždanog udara.