Novi izvještaj: Nestle dodaje šećer u hranu za dojenčad u zemljama u razvoju

Gotovo sve Cerelac žitarice sadržavale su u prosjeku 4 grama dodanog šećera po porciji

FOTO: publiceye.ch

Prehrambeni gigant Nestle dodaje šećer i med u mlijeko za dojenčad i proizvode od žitarica u zemljama u razvoju, ali ne i na europskim tržištima, navodi se u novom izviješću, objavljenom prošloga tjedna, piše Time.

U zajedničkoj istrazi, švicarski Public Eye iz Zuricha i International Baby Food Action, Network (IBFAN), poslali su uzorke popularne dječje hrane iz Azije, Latinske Amerike i Afrike u laboratorij za ispitivanje u Belgiji.

‘Šećer je neprijatelj zdrave prehrane’

Ispitano je 150 proizvoda koje tvrtka Nestle, vrijedna više od 265 milijardi dolara, prodaje u zemljama s niskim i srednjim prihodima, uključujući najprodavanije brendove Cerelac i Nido.

“Ciljali smo šećer jer je on neprijatelj broj jedan zdrave prehrane”, kaže za Time stručnjak za poljoprivredu i prehranu Laurent Gaberell iz Public Eye-a.

“Izloženost beba šećeru, u tako ranoj dobi, može biti problem. To je jedan od ključnih faktora za pretilost. Ako su bebe izložene šećeru, imaju veći rizik da kasnije budu pretile i obole od dijabetesa, hipertenzije i drugih kroničnih bolesti”, dodao je.

Žitarice su sadržavale 4 grama šećera po porciji

Rezultati testiranja u tim regijama su pokazali su da gotovo sve Cerelac žitarice, na bazi pšenice, namijenjene dojenčadi od šest mjeseci, sadržavale dodatni šećer, prosječno 4 grama po porciji.

Najveća količina od 7.3 grama po obroku otkrivena je na Filipinima, 6.8 grama u Nigeriji i 5.9 grama u Senegalu. U sedam od 15 zemalja na etiketama nije naveden šećer kao sastojak.

‘Dvostruki standardi’

Nido mliječni proizvodi u prahu, namijeni djeci od jedne do tri godine sadržavali su gotovo 2 grama dodanog šećera po porciji, a mlijeko u prahu u Panami bilježilo je najviše, 5.3 grama. U Nikaragvi 4.7 grama po porciji, a 1.8 grama u Meksiku.

U istim proizvodima u Švicarskoj i na najvećim europskim tržištima, u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Francuskoj, šećer nije dodan. Izviješće to naziva “dvostrukim standardom” koji je nepravedan i problematičan, kako sa etičkog tako i sa javnozdravstvenog stajališta.

Oglasio se i proizvođač

Iz Nestlea kažu da je dječja hrana visoko regulirana kategorija i da posluju u skladu s lokalnim propisima i međunarodnim standardima.

Gaberell kaže da je teško dešifrirati koliko je šećera dodano jer se objavljuje samo ukupni sadržaj šećera koji može uključivati i prirodne šećere iz voća i povrća.

Smanjili su šećer u hrani za 11 posto

Europske smjernice preporučuju da se za djecu mlađu od tri godine ne smiju koristiti nikakvi šećeri ni zaslađivači.

“Jedini razlog zašto Nestle to čini je taj da znaju da djeca vole šećer i kupci će se vraćati po željeni proizvod. Sve čine da povećaju prodaju”, kaže Gaberell.

Nestle kaže da su u posljednjem desetljeću smanjili količinu šećera u hrani za dojenčad za 11 posto te da proizvodi Nido i Cerelac imaju male varijacije u recepturi, zbog propisa i dostupnosti lokalnih sastojaka.