Nutricionisti tvrde da je kora banane puno korisnija nego što smo mislili

Bez obzira na li je kora zelena, žuta ili smeđa, čini se da je prepuna hranjivih tvari

FOTO: David Goehring/Flickr

Uobičajeno je da koru banane bacamo i ona je smeće na koje uopće ne obraćamo pozornost. Bez obzira na to da li je kora zelena, žuta ili smeđa, čini se da je prepuna hranjivih tvari od kojih možemo imati koristi.

Iako izgleda čudno upotrebljavati je u prehrani, u mnogim dijelovima svijeta poput Indije i Kariba, kora banane se koristi za dodavanje okusa mnogim vrstama hrane. Sve je više tvrdnji da nutrijenti, spojevi i minerali u kori banane pomažu gubitku kilograma i poboljšavaju raspoloženje.

Nutricionisti diljem svijeta slažu se da kora banane pomaže pravilnom pražnjenju crijeva, sadrži magnezij, kalij, C vitamin i vitamine B6 i B12, neka vlakna i bjelančevine. Prema članku objavljenom 2011. godine u časopisu Applied Biochemistry and Biotechnology, ona sadrži i različite bioaktivne spojeve kao polifenole, karotenoide i mnoge druge.

Vitamini u kori

Vitamini u kori dobri su za sube, kožu, mozak i živčani sustav
Vitamini u kori dobri su za sube, kožu, mozak i živčani sustav Mark Ou/Flickr

U kori ima i A vitamina koji pomaže zdravlju zuba, kostiju i mekog tkiva. Vitamin B6 potiče imuno sustav, čuva zdravlje mozga i srca, regulira razinu šećera i poboljšava raspoloženje.

Vitamin B12 dobar je za mozak i živčani sustav. Osim toga, vitamini skupine B su antioksidansi koji potiču metabolizam i što je važno onima koji pokušavaju izgubiti kile. Kora banane nema nikakve kalorije.

Vitamin C pomaže cijeljenju, rastu novog tkiva i ligamenata, a vlakna daju dulji osjećaj sitosti. Kora je bogata serotoninom koji poboljšava raspoloženje.

Istraživanja su pokazala da vlakna smanjuju kolesterol pa štite od srčanih bolesti i moždanog udara. Lutein iz kore pomaže očuvanju vida noću. Spojevi nađeni u kori imaju ulogu u prevenciji katarakte i degeneracije makule, najčešćeg uzroka sljepoće.

Mada je kora banane jestiva, često je prskana raznim pesticidima. Pa ako ona postane vaša nova hrana, kupujte organske i dobro ih operite. Ne čini se baš fino jesti koru banane, ali na koncu, ni naši preci nisu konzumirali cijelu bananu i gulili su joj koru.

Kako je najbolje iskoristiti hranjive tvari i minerale iz kore banane?

135168440_010639d039_o
Kora od banane može se pripremiti kuhana ili pržena Jared and Corin/Flickr

Nutricionisti kažu da je najbolje koru banane ostaviti da fermentira i koristiti je za izbjeljivanje zuba i ublažavanje uboda insekata. Ali može se spremiti kuhana ili pržena. Može se staviti u mikser za dodatna vlakna, kad spremate frape, ali pazite jer kora nije tako slatka kao plod. Što je banana zrelija, kora će biti slađa.

Nije banana jedino voće koje ima sakriveno blago u kori. Ima ih i kora jabuka, krušaka i citričnog voća, čak i dlakavi kivi.

Neki su stručnjaci vrlo skeptični prema kori voća kao hrani koja ima takve super kvalitete. Profesor David Levitsky sa Corenella kaže da ljudi uvijek traže magičnu hranu. On kaže da hrana jest važna, ali nije čaroban odgovor na zdravstvene probleme.

Tradicionalna upotreba kore banane je za otklanjanje bradavica, smanjenje iritaciju i upalu kod uboda komaraca, ublažava modrice i otklanja diskoloraciju, neke osipe.