Omi, mješanac iz skloništa u Velikoj Gorici, veliki je heroj; bez puno drame donirao je krv za spas jedne ovčarke

Mladi pas je sve herojski odradio, a onda se veselo vratio u sklonište

ZADNJA IZMJENA: ruj 19, 2018

Godinu i pol star mješanac Omi, koji se posljednjih šest mjeseci nalazi u skloništu u Velikoj Gorici, prošloga je tjedna postao veliki heroj. Svojom krvlju spasio je teško bolesnu kujicu. Omi je donirao krv za operaciju raka slezene njemačke ovčarke Nere, u veterinarskoj stanici Velika Gorica. Između ostalog zahvaljujući i njemu, Nera se sada super oporavlja.

Ovo je prvi put da je neki pas iz Skloništa Velika Gorica sudjelovao u darivanju krvi. Problem sa psima iz azila je, naime, što se često ne zna njihova povijest bolesti, što je ipak jedna od ključnih stvari kod darivanja krvi. No, s Omijem se nisu bojali, kažu da znaju kakvog je zdravlja, a i karakterno je divan pa je bio odličan donor.

Omi je imao dovoljno kilograma i dobar zdravstveni karton, pa je postao donor Sklonište za životinje Velika Gorica

Omi je uvijek miran i divne naravi

Veterinar Nikola Robić, iz Veterinarske stanice Velika Gorica, otkrio nam je malo više detalja. “Imali smo njemačku ovčarku staru deset godina s tumorom na slezeni koju je trebalo izvaditi. Ona je bila kritičan pacijent, a kako bi operacija prošla bez problema pitali smo velikogoričko sklonište za psa koji bi mogao dati krv za transfuziju. Inače tražimo velikog psa, koji ima više od 25 kilograma, mužjaka ili ženku koja se nije kotila”, objašnjava Robić, veterinar koji je izveo operaciju.

Omi je savršeno odgovarao opisu, kaže i volonterka u skloništu Martina Vujnović. “Inače ja vozim vlastitog psa na takve akcije, ali on je u posljednjih nekoliko mjeseci bio bolestan i pio je antibiotike. Kad su nas iz tražili pomoć, zaključili smo da je Omi najbolji kandidat”, priča Vujnović i dodaje da je Omi po prirodi vrlo miran, što je veliki plus.

Svojom donacijom krvi postao je prvi pas donor iz velikogoričkog skloništa Sklonište za životinje Velika Gorica

Operacija je bila jako rizična

“On je kod nas došao ujutro, mi smo izvadili dozu krvi koja nam je trebala u vrećicu. Njega smo malo stavili na infuziju, da nadoknadi tekućinu, za svaki slučaj. Ovčarku smo operirali i tijekom cijele operacije je primala njegovu krv. U jednu nogu je primala infuziju, a u drugu transfuziju”, priča veterinar Robić. Operacija je, kaže, bila vrlo rizična zbog čega je Omijeva krv bila jako važna kako bi cijela stvar dobro prošla. A ovčarka se trenutno dobro oporavlja.

Omija su po povratku iz Veterinarske stanice veselo dočekali prijatelji iz skloništa Sklonište za životinje Velika Gorica

No, Vujnović napominje da nije samo stvar toga da je Omi dao krv, nego i kako se ponašao tijekom cijele akcije. “I veterinari su se oduševili kako je sve mirno odradio. Bio je tamo nekoliko sati. Ispao je veliki heroj”, priča. Kaže da je posebno simpatično bilo kako se veselo vratio u sklonište, kao da se ništa nije dogodilo. “Bio je jako veseo i odmah se pozdravio da svim prijateljima koji su ga dočekali”, kaže.

Svaki pas može pomoći ako se upišu u bazu

Kaže kako je prava šteta što nema dom, jer osim što je miran, vrlo je pristojan i divno šeće na lajni. Vujnović se nada da će njegovo dobro djelo ipak motivirati nekoga da ga udomi, jer se glas o njegovom herojstvu proširio po društvenim mrežama. A njegova prića će, nada se, sve ostale vlasnike pasa motivirati da ih upišu u bazu pasa koji daruju krv, a koju je 2015. osnovala zagrebačka Udruga Sedma od devet.

Njegovo herojsko djelo, nadaju se u Skloništu, pomoći će mu da nađe dom Sklonište za životinje Velika Gorica

Nikolina Rendić
Telegram autor
57 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program