Opet neka studija hvali mediteransku prehranu: tvrdi da ljudi koji tako jedu imaju 33 posto niži rizik depresije

Znanstvenici su analizirali rezultate više od 40 drugih istraživanja

Scalable vector illustration
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Poznato je da slabo mentalno zdravlje loše utječe na apetit i na prehrambene navike. Ali kako loša prehrana djeluje na sklonost mentalnim problemima? Znanstvenici s University College London, analizirali su preko 40 studija, objavljenih posljednjih godina, piše Medical Daily.

Ovi znanstvenici tvrde da ljudi koji su uglavnom birali mediteranski tip prehrane, imaju za 33 posto niži rizik pojave depresije. Ova vrsta prehrane koja je dobila ime jer se pretežno tako hrane ljudi koji nastanjuju zemlje Sredozemlja, nalik je vegetarijanskoj prehrani jer podrazumijeva uzimanje više voća, povrća, maslinovog ulja, orašastih plodova i ribe.

Trenutni dokazi ipak nisu dovoljni

Rezultati analize sugeriraju da proinflamatorne dijete, one bogate zasićenim mastima, šećerima i procesuiranom hranom, mogu štetno utjecati na mentalno zdravlje. Štetnost nastaje kao rezultat oksidativnog stresa, rezistencije na inzulin, promjena u protoku krvi i upala. Kronične upale mogu utjecati na mentalno zdravlje jer proinflamatorne molekule dospijevaju u mozak i mogu utjecati na neurotransmitere koji su odgovorni za regulaciju raspoloženja.

Upala i oksidativni stres mogu se prevenirati uz pomoć voća, povrća, orašastih plodova, čak i čašom vina jer ta hrana ima protuupalne i antioksidativne komponenete. Ali sa sveučilišta Glasgow savjetuju više opreza oko donošenja zaključaka. Podržavaju zdravu prehranu, ali kažu da su analizirane samo opservacijske studije. A da bi se utvrdila posljedična veza, znanstvenici moraju provesti nasumične kontrolirane pokuse. Trenutni dokazi nisu dovoljni da bi se moglo tvrditi da biljkama bogata prehrana prevenira depresiju jer se utvrdilo da oni slabijeg mentalnog zdravlja jedu lošije pa je moguće da su skloniji depresiji zbog lošeg mentalnog zdravlja, a ne zbog prehrane.