Indijac dokazao da je u ljubavi sve moguće, za voljenu ženu prepolovio je planinu (trebale su mu 22 godine)

Zbog ovog čina u Bollywoodu se snima film o Dashrathu Manjhiju

ZADNJA IZMJENA: kol. 24, 2015
Foto: screen shot

Da ljubav nema granica, dokazao je Indijac koji je za svoju ženu doslovno prepolovio planinu. Za to mu je trebalo čak 22 godine, ali nije mu palo na pamet da odustane i zato će priča o njegovom impresivnom djelu sada postati bollywoodski film, piše Daily mail.

Smanjio udaljenost za 40 kilometara

Dashrath Manjhi, pripadnik najsiromašnije indijske kaste, izgubio je suprugu Falguni 1959. jer nije dobila liječničku pomoć na vrijeme.

Falguni nije stigla do bolnice, jer su iz svog sela do najbliže bolnice morali opkoliti planinu koja vodi do najbližeg grada udaljenog 55 kilometara.

kraj planine
Iako su mu rebale duge 22 godine, Manjhi ni u jednom trenutku nije poželio odustati screen shot

Bol i tugu zbog gubitka voljene žene Manjhi je odlučio pokazati na neobičan način. Čvrsto je odlučio da planina Gehlour smještena u istočnom Biharu, koja je na neki način kumovala smrti njegove supruge, više nikada nikome neće stvoriti isti problem.

Uzeo je dlijeto u ruke, i nije ga ispuštao dan i noć. Rezao je planinu po sredini, te su se njegovi mali rezovi ubrzo pretvarali u sve veće, dok naposljetku nije uspio je smanjiti udaljenost do grada s 55 kilometara na samo 15. 1982. probio je puteljak od 110 metara, koji je na nekim mjestima bio širok čak devet metara.

kopanje
Danonoćno je radio dlijetom kako bi raspolovio planinu i napravio puteljak screen shot

Proglašavali ga ludim

“Ova je priča prekrasna i nadasve inspirativna. On je dokazao da je nešto naizgled nemoguće zapravo moguće, ako to jako želite. Ono što je napravio pomoglo je tisućama ljudi,” rekao je Nawazuddin Siddiqui, bollywoodski glumac koji će u filmu utjeloviti Manjhija. Film će se zvati Manjhi- planinski čovjek, a Siddiqui priznaje da mu utjeloviti Manjhija u nekim trenucima nije bilo nimalo jednostavno. “Najteže mi je bilo uhvatiti aspekt tog njegovog fanatizma. Ono što je on napravio je izvanredno. Takvo nešto bi trebalo biti uzor mladim,” rekao je Siddiqui za AFP.

Manjhi je bio svjestan da su ga mještani proglašavali ludim kada je počeo s razbijanjem planine. No, nakon godina upornog rada, shvatili su da im svima zapravo radi uslugu. Nakon njegova mukotrpnog rada, sramotna je informacija da je lokalnim vlastima trebalo čak tri desetljeća da prolaz koji je napravio pretvore u pravu cestu. Manjhi je rekako kako je bio oduševljen kad je vidio da je uspio u svom naumu.

Manjhi je umro 2007. od raka mjehura, a zbog njegovog doprinosa zajednici pokopan je uz državničke časti u Biharu. Film koji se snima o Manjhiju prije sve nosi poruku o velikoj ljubavi, koja znači nesebičnost i požrtvovnost i čija je snaga vrlo često nadilazi onu ljudsku.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3036 članaka Više o autoru